Raikkonen na Spau do prve pobjede u sezoni

Radiosarajevo.ba
Raikkonen na Spau do prve pobjede u sezoni

Nakon što je napravio senzaciju u kvalifikacijama i uzeo pole position, Giancarlo Fisichella u Force Indiji odvozio je odličnu utrku i cijelo vrijeme bio za vratom Raikkonenu, ali više od drugom mjesta nije mogao.

Na postolju im se još pridružio Nijemac Sebastian Vettel u Toro Rossu, a na četvrtom mjestu završio je Robert Kubica. Njegov suvozač u BMW Nick Heidfeld završio je peti, a u bodovima su još bili Heikki Kovalainen (McLaren), Rubens Barrichello (Brawn GP) i Nico Rosberg (Williams).

U prvom krugu otpali Button i Hamilton


Start je već nagovjestio da nas čekaju velika uzbuđenja. Fisichella je odjurio, a iza njega nastao je pravi kaos koji su najbolje iskoristili Robert Kubica i Raikkonen. Vodeći u ukupnom poretku Jenson Button već u prvom krugu završio je svoj nastup. Romain Grosjean pogodio je Britanca koji je zahvatio svog sunarodnjaka Lewisa Hamiltona i to je značilo kraj za svu trojicu, ali i dolazak sigurnosnog automobila na stazu.

Sigurnosni automobil na stazi je bio četiri kruga, a Kimi je njegov odlazak odmah iskoristio za napad na Fisichellu. KERS na bolidu Finca pokazao se kao prednost i Raikkonen je postao vodeći u utrci.

U 15. krugu krenuli su prvi ulasci u boks, a jedini koji je bio na taktici jednog zaustavljanja u boks bio je Fernando Alonso u Renaultu. Ipak, oštećenja na kotaču Španca koja je zaradio u prvom krugu spriječila su njegove mehaničare na bržu promjenu guma u 25. krugu, pa je Alonsov san o dobrom rezultatu mogao prestati. Dva kruga kasnije Španac je odlučio odustati.

Barrichello u problemima u posljednim krugovima


Vodeći dvojac Raikkonen - Fisichella drugi ulazak u boks imali su u 32. krugu, ali uspio je Finac zadržati prvo mjesto. Najveći dobitnik drugih ulazaka u boks bio je Sebastian Vettel koji je uspio proći Roberta Kubicu i doći do trećeg mjesta.

Do kraja utrke u problemima se našao tek Barrichello koji je s bolidom u plamenu uspio do cilja doći kao šesti.

Sljedeća utrka je Velika nagrada Italije na stazi u Monzi.

Rezultati, Velika nagrada Belgije:
1. Kimi Räikkönen (Ferrari)
2. Giancarlo Fisichella (Force India-Mercedes) +0.9
3. Sebastian Vettel (RBR-Renault ) +3.8
4. Robert Kubica (BMW Sauber) +9.9
5. Nick Heidfeld (BMW Sauber ) +11.2
6. Heikki Kovalainen (McLaren-Mercedes) +32.7
7. Rubens Barrichello (Brawn-Mercedes) +35.4
8. Nico Rosberg (Williams-Toyota) +36.2

Poredak vozača:
1. J. Button 72.0
2. R.Barrichello 56.0
3. S.Vettel 53.0
4. M.Webber 51.5
5. K.Raikkonen 34.0
6. N.Rosberg 30.5
7. L.Hamilton 27.0
8. J.Trulli 22.5

Poredak konstruktora:
1. Brawn GP 128.0
2. Red Bull 104.5
3. Ferrari 56.0
4. McLaren 44.0
5. Toyota 38.5

sportal.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije