Pobuna vozača Formule 1 protiv novog sistema bodovanja

Radiosarajevo.ba
Pobuna vozača Formule 1 protiv novog sistema bodovanja


Veliki broj vozača i klubova Formule 1 protive se novoj odluci Svjetske automobilističke federacije da promijeni sistem bodovanja. Među njima su aktualni svjetski prvak Lewis Hamilton, kao i bivši Fernando Alonso.

"Ne sviđa mi se ovo. Bit je u tome da šampion mora biti konstantno dobar, makar nekad bio prvi, nekad treći. Tim i vozač morali bi se i dalje gledati kao jedno, što sad neće biti slučaj s obzirom da će za poredak vozača vrijediti drukčije pravilo nego za poredak konstruktora. Nije bit u najvećem broju pobjeda", izjavio je Hamilton, dok je Fernando Alonso dodao:

"Ne razumijem stalnu potrebu čelnih ljudi u Formuli 1 za neprestanim mijenjanjem pravila. Ovaj je sport rastao kroz 50-godišnju povijest natjecanja zbog kompanija koje su ulagale, sponzora i vozača koji su vozili, ali i zbog velikog interesa navijača. Bojim se da ih stalnim mijenjanjem pravilima jako zbunjujemo i iritiramo. Pogotovo mi nije jasno zašto je ova nova promjena došla tako naglo i zašto je na snagu morala stupiti odmah".

Jenson Button priznao je da će utrke biti dramatičnije i atraktivnije, ali također rizičnije i daleko opasnije po sigurnost vozača.

"Što ako nakon prvih devet od sedamnaest utakmica sezone jedan te isti pilot pobijedi u svim utrkama i osvoji naslov na polovici sezone? Zar će sjesti na sladoled? Drugoplasirani u istom trenutku može za njim zaostajati samo 18 bodova a da više nema nikakve šanse".

RTL-ov ekspert za Formulu 1 izjavio je da bi bilo bolje da se pobjeda vrednuje 12 bodova, četiri više od drugog mjesta, dok je Premiereov stručnjak Keke Rosberg, nekadašnji svjetski prvak i otac Williamsova vozača Nice, zaključio:

"Vjerujem da je svakom vozaču čitava lubanja vrednija od prvenstvene pobjede!"

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije