Oproštaj od legende: Hiljade ljudi, asovi F1, političari, glumci odali počast Laudi

Fena
Oproštaj od legende: Hiljade ljudi, asovi F1, političari, glumci odali počast Laudi

Više hiljada građana i brojne poznate ličnosti oprostile su se danas u Beču od nedavno preminulog bivšeg svjetskog šampiona Formule 1 Nikija Laude.

Od jutros u 8 sati građani su imali priliku da se oproste od Laude, odnosno ispred kovčega s njegovim posmrtnim ostacima koji je bio postavljen u bečkoj katedrali Stephansdom.

I pored kiše, ispred katedrale se formirao red jer je više hiljada ljudi željelo da oda poštu jednom od najvećih sportista Austrije. Njegov sin Lukas stavio je trkačku kacigu na kovčeg koja je podsjećala na njegove legendarne vožnje.

Nakon tri i po sata mogućnosti za građane da se oproste od Laude, u katedralu su došle visoke zvanice, među kojima su bivši prvaci Formule 1 Alain Prost, Nigel Mansel, Jackie Stewart i Nico Rosberg, kao i aktuelni prvak Lewis Hamilton, potom Arnold Schwarzenegger, Daniel Brühl (glumio Laudu u filmu "Rush"), predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen, bivši premijer Sebastian Kurz, prenosi Tanjug.

U svom govoru, Van der Bellen istakao je da se Austrija oprašta danas od jednog velikog Austrijanca.

"Lauda je bio veliki uzor Austrijancima, posebno u odnosu na greške. On je stvari vidio kakve jesu, analizirao je svoje sopstvene greške. Iskrena analiza grešaka je potrebna da bi se iz prošlosti moglo nešto naučiti. Lauda nam je pokazao kako se to radi", podvukao je predsjednik.

Ukazao je da je Lauda bio poznat i po svom veoma brzom povratku u sport, kada se nakon samo 42 dana poslije velike nesreće na Nurnburgringu vratio na trkačku stazu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije