Odlazak velikog šampiona: Posljednji krugovi Sebastiana Vettela

0
Radiosarajevo.ba
Odlazak velikog šampiona: Posljednji krugovi Sebastiana Vettela
Foto: Pirelli / Sebastian Vettel

Vozač Aston Martina 1 Sebastian Vettel na kraju sezone povlači se iz Formule 1.

Vettel (35) odluku o povlačenju saopćio je na Instagram profilu.

”Penzionisanje je nešto o čemu sam dugo razmišljao i bila je to teška odluka za mene. Krajem godine ću sebi posvetiti vrijeme kako bih odlučio na šta ću se fokusirati u budućnosti. Prioritet mi je provesti više vremena s porodicom“, kazao je Vettel.

Teška nesreća u centru Sarajeva, pričinjena velika materijalna šteta

Teška nesreća u centru Sarajeva, pričinjena velika materijalna šteta

Vettel je s Red Bullom od 2010. do 2013. osvojio četiri uzastopne titule svjetskog prvaka.

U karijeri je ostvario 53 grand prix pobjede, a s pole pozicije startao je 57 puta. Na podijum je stao 122 puta.

Nijemac je s 53 grand prix pobjede uz Lewisa Hamiltona (103) i Michaela Schumachera (91) jedan od vozača s najviše upisanih pobjeda.

Vettel je i među pilotima s najviše titula prvaka, a na listi se nalaze Hamilton (sedam), Schumacher (sedam) i Juan Manuel Fangio (pet).

Za objavu svog povlačenja na kraju aktualne sezone, Vettel je odabrao dan prije početka posljednje utrke prvog dijela sezone, Velike nagrade Mađarske.

Logično, kako bi momčad Aston Martin tokom ljetne stanke mogla raditi na pronalaženju novog vozača.

Sebastian Vettel
Foto: Scuderia Ferrari: Sebastian Vettel

Priznaje ipak da ga plaši činjenica da nakon punih 15 sezona više neće biti dio Svjetskog prvenstva Formule 1.

“Potpuno iskreno, plašim se onoga što dolazi jer mogla bi ostati praznina. ne znam kako duboka, niti hoću li je se riješiti. Mislim da imam veliku podršku, puno ljudi koji su mi pomagali do sada, a pomagati će i dalje, davati mi smjernice i savjete, tako da se nadam da ću donijeti dobre odluke za budućnost i postati bolja verzija sebe za deset godina.”

Sebastian Vettel
Foto: EPA: Sebastian Vettel

“Ne mislim da ću imati problem motivirati se za idućih deset utrka. Osjećam zapravo nešto suprotno tome. Osjećam da je ova odluka bila jako dugo u mojoj glavi i oduzimala mi mnogo energije. da budem iskren. Možda mi je u nekim trenucima i skretala pažnju, tako da sam sada doživio poprilično olakšanje i veselim se sljedećim utrkama”, poručio je Vettel.

Vettel je bio svjetski prvak između 2010. i 2013., a posljednju pobjedu u Formuli 1 ostvario je 2019. u Singapuru.

U karijeri je pobijedio na 53 utrke, no prošlo je dosta vremena otkako je u bolidu Red Bulla vladao stazama. Kasnije je otišao u Ferrari, gdje s momčadi nije postigao prave uspjehe, a zadnje dvije sezone vozi za Aston Martin. Vettel je utočište pronašao u Aston Martinu, momčadi kanadskog milijardera Lawrencea Strolla čiji je sin Lance trenutno njegov timski kolega.

Nakon teške sezone 2021. u kojoj je završio tek na 12. mjestu u prvenstvu, Vettel trenutno zauzima 14. mjesto u privremenom poretku sa samo 15 bodova.

Više nego na stazi, posljednjih se godina istaknuo političkim stavovima, borbom za ljudska prava i čisti okoliš. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije