Novi pregovori nisu riješili krizu

Radiosarajevo.ba
Novi pregovori nisu riješili krizu

Ni novi krug pregovora u Monte Carlu između Udruženja momčadi formule 1 (FOTA) i predsjednika FIA-e Maxa Mosleya nije donio razrješenje krize koja prijeti čak i raspadom takmičenja.

"Dobro, mali pomaci su napravljeni", diplomatski je objasnio situaciju Mosley.

Prije sastanka s predsjednikom FIA-e, šefovi deset momčadi na jahti prvog čovjeka Renaulta Flavija Briatorea napokon su se ujedinili i izašli s ultimatumom da će sigurno napustiti formulu 1 ako Mosley ne odbaci ideju ograničenja budžeta u 2010. godini.

"Želimo da formula 1 ostane formula 1, a ne neko natjecanja B ranga. Ne želimo da se zbunjuju navijači učestalim promjenama pravila, mora postojati stabilnost. Također, veliki troškovi trebali bi se kresati u iduće dvije ili tri godine, a ne u jednom zamahu", rekao je predsjednik Ferrarija i FATA-e Luca di Montezemolo.

Mosley je shvatio poruku, zato i jesu napravljeni mali pomaci, a za danas su najavljeni i novi pregovori između FOTA-e i predsjednika FIA-e.

U petak je u Monte Carlu i šef formule 1 Bernie Ecclestone otkrio karte i pokazao ko ustvari vuče konce u cijeloj priči oko krize.

"Ako Ferrari zaista ode iz formule 1, bit ću prisiljen tužiti ga", rekao je Ecclestone.

Bernie je upozorio čelnike Ferrarija da su s FIA-om i nositeljima TV prava potpisali ugovor do 2012., a Ecclestone je čak poslao i pismo Luci di Montezemolu u kojem predsjedniku Ferrarija piše da će “propeti konjić” u slučaju izostanka sa starta 2010. morati vratiti nekoliko stotina miliona eura unaprijed dobijenih od TV prava.

"Talijani kažu da žele otići, ja ih podsjećam da moraju poštovati ugovor", istaknuo je Ecclestone.

sportal.vecernji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije