Noćna senzacija sezone (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Noćna senzacija sezone (VIDEO)

Ovog vikenda Formula 1 se ponovno vraća u Singapur gdje se vozi jedna od najzanimljivijih utrka F1 sezone.

Samo je jedna sezona trebala da singapurska staza odskoči iz kalendara i to ne samo zbog svog termina već zbog uistinu spektakularne organizacije. Nešto više od 80 hiljada posjetitelja ponovno će moći uživati u zvuku jurećih bolida koji užurbano prolaze po mostovima, kroz Padang Park i pored tzv. Singapore Flyera, singapurske inačice London Eye-a.

Prije prvog održavanja VN Singapura javnost je bila vrlo skeptična prema cijeloj zamisli noćne utrke, ali organizatori su odradili zaista fantastičan posao koji je i najveće skeptike uvjerio u sigurnost kako gledatelja tako i samih vozača. "Uopće nemam osjećaj da je riječ o noćnoj utrci. Vidljivost je odlična", poručio je Kimi Raikkonen.

Pregršt ravnina sa naglim zavojima zahtijevaju i posebnu fizičku spremu vozača što potvrđuje i aktualni svjetski prvak, Lewis Hamilton: "Singapur je izuzetno fizički zahtjevna staza. Rekao bih da je potrebno čak dvostruko više energije nego što je to slučaj kod još jedne legendarne ulične utrke, VN Monaka."

Kako se po ulicama Singapura vozi u predvečernjim satima nedvojbeno je kako će temperatura staze biti značajno niža od uobičajene stoga Brawn GP čeka još jedan težak vikend. S druge strane, usprkos problemima sa motorima, ovo je savršena prilika za Red Bullov dvojac koji bi se vrlo lako mogao i značajnije približiti vodećem konstruktoru. Međutim, bez obzira na poredak u prvenstvu McLaren se ipak najčešće spominje kao najveći favorit uoči VN Singapura.

Crash-gate je dodatno podgrijao ionako užarenu atmosferu prije nedvojbeno još jednog izuzetnog trkaćeg vikenda, a riječi ministra za trgovinu i industriju Singapura, gospodina Iswarana možda najbolje najavljuju ono što nas za svega nekoliko dana očekuje: "F1 vikend za nas nije samo još jedan trkaći vikend. Mi ga doživljavamo kao nacionalni festival!"

http://www.youtube.com/watch?v=ntQ13ndLFK4&feature=player_embedded


Staza je duga 5.067 metara, a na njoj piloti u prosjeku voze 175 kilometara na sat. Staza ima 14 lijevih i 10 desnih krivina. Najzanimljivije bi trebalo da bude na glavnoj ulici gde će bolidi dostizati maksimalnu brzinu i juriti otprilike 290 km/h. V.N. Singapura.kroz koju se vozi 61 krug osvjetljivaće 1500 reflektora.



Prvu pobjedu na stazi ostvario je Fernando Alonso. Na žalost ta prva utrka će ostati upamćena po tome što je namještena. Naime Nelson Piquet Junior se po naredbi Flavia Briatorea zakucao u zid nakon čega je na stazu izašao sigurnosni automobil, što je pomoglo Alonsu da dođe do prve pobjede na V.N. Singapura.

Idejnom kreatoru ovakvog nesportskog poteza kojim su ugroženi životi vozača i gledalaca, Briatoreu je zabranjen rad u Formuli 1 na neodređeno vrijeme. Tim koji je vodio Renault dobio je uslovnu kaznu na dvije godine.

Vezano:
Nelson Piquet uputio izvinjenje
Renaultu uslovna kazna od dvije godine
Renault priznao krivicu?
Briatore: Otišao sam za dobrobit Renaulta
Renault pod istragom za namještanje utrke
Ko je osmislio namještaljku? (VIDEO)
Mosley: Piquet dobija imunitet ako kaže istinu o Renaultu
Piquet dobio otkaz u Renaultu

sportnet.hr/betadvice.net/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije