Najveća kriza u istoriji Formule 1

Radiosarajevo.ba
Najveća kriza u istoriji Formule 1

Ultimatum Ferrarija bilo je samo pitanje vremena. Uostalom, kroz istoriju Formule 1 Talijani su uglavnom prijetnjama branili svoje interese i borili se za moć u najelitinijem automobilističkom takmičenju.

Iako je ovogodišnja bitka za novac i moć najveća kriza u istoriji formule 1. Predsjednik Luca di Montezemolo dobro je naučio koja je taktika najsigurnija. Pogotovo kad na svojoj strani ima i većinu ostalih timova. Niko ipak ne vjeruje da će Ferrari otići do kraja, svima je jasno da Di Montezemolo prijetnjama želi ojačati svoj položaj uoči skorašnjeg sastanka, najvjerojatnije u petak, s predsjednikom Fie Maxom Mosleyjem.

Ferrari i još šest timova (Renault, McLaren, Red Bull, BMW Sauber, Toro Rosso i Toyota) ne protive se limitiranom budžetu, već njegovoj visini. Samo 40 miliona funti za njih nije dovoljno. Predsjednik Fie Max Mosley i šef formule 1 Bernie Ecclestone teško će biti spremni na kompromis u tom dijelu, jer bi eventualnim povećanjem budžeta izgubili mnoge timove koje žele ući u Formulu 1.

A baš ulazak novih timova je Mosleyev i Ecclestoneov način borbe protiv finansijske krize i plan za sigurnu i dugoročnu egzistenciju Formule 1.

"Kad smo budžet povećali s 30 na 40 miliona funti tri-četiri momčadi je odustalo. Novim povećanjem sumnjam da bi itko više bio zainteresiran - istaknuo je tehnički savjetnik Fie Tony Purnell.

Ecclestone strahuje da bi se zbog odlazaka brojnih sponzora na kraju sezone mogla ponoviti priča kad je Honda zbog velikih dugova morala odustati od projekta formule 1, a zbog istih teškoća u velikoj su opasnosti Toyota, Renault i Williams, i zato se Ecllestone i Max žele osigurati.

Mosley i Ecclestone sad su na raskrižju, žele li u formuli 1 Ferrari i ostale brandove takmičenja ili male neovisne momčadi kojima će lako manipulirati. Opet, i predsjedniku Fie i šefu formule 1 je jasno da odlaskom “propetog konjića” gube jedan veliki dio navijača jer je jedno istraživanje pokazalo da više 30 posto gledatelja gleda formulu 1 samo zbog Ferrarija.

Talijanski sportski list Gazzetta dello sport objavila je priču da bi se Ferrari u slučaju odlaska okrenuo utrci 24 sata Le Mansa i takmičenju u SAD-u.

Prema nekim navodima “sedmorka” je čak i spremna pristati na budžet od 40 miliona funti, ali timovi se bune da ne žele da im FIA kopa po knjigama. "To ćemo lako riješiti, angažovat ćemo nezavisnu kompaniju", poručio je šef Formule 1 Bernie Ecclestone. Zbog prihvaćanja budžeta Ecclestone će najvjerojatnije morati timovima obećati više novaca od TV prva kao i veću ulogu prilikom novih promjena pravila.

sportal.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije