Moto GP prvenstvo ima novog vlasnika: 'Ovo je savršen naredni korak u evoluciji'

0
Radiosarajevo.ba
Moto GP prvenstvo ima novog vlasnika: 'Ovo je savršen naredni korak u evoluciji'
Foto: MotoGP / Ilustracija / Trka

Moto GP prvenstvo ima novog vlasnika – kompaniju Liberty Media, koja već godinama vodi i Formulu 1.

Kupovina najvećeg spektakla na dva točka potvrđena je u ponedeljak, 1. aprila pošto se o tome špekulisalo mjesecima.

Procjenjuje se da je dogovor između Liberty Medie i Dorne, vlasnika komercijalnih prava za FIA Svjetsko prvenstvo u motociklizmu, vrijedan više od četiri milijarde dolara.

Konaković o sjednici u New Yorku: 'Dodik i Cvijanović više brinu o ruskom, a manje o srpskom narodu'

Konaković o sjednici u New Yorku: 'Dodik i Cvijanović više brinu o ruskom, a manje o srpskom narodu'

Prema dogovoru dvije strane, Dorna će ostati nezavisno tijelo unutar Libertyja i nastavitće da kontroliše prvenstvo, a to ujedno znači da će Carmelo Espeleta ostati na njegovom čelu. U saopćenju se navodi i da će sjedište Moto GP-a ostati u Madridu. Liberty će kontrolisati oko 86 posto Dorne, dok će menadžment španske kompanije zadržati udio od 14 posto.

"Ovo je savršen naredni korak u evoluciji Moto GP prvenstva i uzbuđeni smo šta on donosi Dorni, Moto GP prvenstvu i ljubiteljima motociklizma", rekao je Espeleta, te dodao:

"Ponosni smo na globalni sport koji smo izgradili, a ova transakcija odaje poštovanje vrijednosti sporta danas i njegovom potencijalu za rast. Liberty ima nevjerovatan uticaj na razvoj sporta i ne bismo mogli da zamislimo boljeg partnera".

Pored Moto GP prvenstva, Dorna kontroliše i niže kategorije: Moto2, Moto3, MotoE, između ostalih – kao i Svjetsko superbike prvenstvo. Očekuje se da će akvizicija Moto GP prvenstva biti gotova do kraja godine, prenosi SCSport.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije