Samo je Schumacher bolji: Lewis Hamilton u Meksiku osvojio petu titulu

J. M.
Samo je Schumacher bolji: Lewis Hamilton u Meksiku osvojio petu titulu
Kao i prošle sezone, Autódromo Hermanos Rodríguez u Meksiko Cityju bio je mjesto promocije novog (starog) svjetskog prvaka Formule 1.

Lewis Hamilton, vozač Mercedesa, i teoretski je osigurao titulu, petu u karijeri, što znači da je na vječitoj listi dostigao Argentinca Juan Manuel Fangioa. Naprijed je samo sedmerostruki šampion Michael Schumacher

formula_meksiko_2018_019.jpg - undefined

Foto: redbullcontentpool

Osim šampionskog slavlja Hamiltona, Holanđanin Max Verstappen (Red Bull) pobrinuo se da sve bude kao lani zabilježivši drugu uzastopnu pobjedu u Meksiku. 

Trening je protekao u znaku vozača Red Bulla. Činilo se da će Verstappen postati najmlađi osvajač "pole" pozicije u historiji F1, no na subotnjim kvalifikacijama imao je malih tehničkih problema zbog čega je završio iza timskog druga Daniela Ricciarda, a ispred trećeplasiranog Hamiltona.

formula_meksiko_2018_015.jpg - undefined

Foto: redbullcontentpool

Australac je slabo startovao utrku, pa su ga nakon nekoliko stotina metara pretekli i Verstappen i Hamilton. Max Verstappen je diktirao tempo, održavao vodstvo, dok se drugoplasirani Hamilton borio s istrošenim gumama želeći da mirno privede utrku kraju i osigura petu titulu.

U namjeri da sačuva gume i završi utrku, Britanac je u 39. od 71 kruga skoro bez borbe predao duel za drugo mjesto protiv najvećeg rivala Sebastiana Vettela (Ferrari).

formula_meksiko_2018_013.jpg - undefined

Foto: Scuderia Ferrari

Osam krugova kasnije Hamilton je zbog istrošenih guma izgubio i bitku za treće mjesto protiv Ricciarda što je bio signal da ode u boks po novi komplet. Vratio se na peto mjesto, no ubrzo je napredovao jednu poziciju nakon odustajanja Ricciarda.

Do pobjede je došao Verstappen kome su na postolju društvo pravili vozači Ferrarija – drugoplasirani Vettel i trećeplasirani Räikkönen. Bodove su još osvojili Hamilton, Bottas (Mercedes), Hülkenberg (Renault), Leclerc (Sauber), Vandoorne (McLaren), Ericsson (Sauber) i Gasly (Toro Rosso).  

formula_meksiko_2018_004.jpg - undefined

Foto: Pirelli

Ukupni poredak nakon 19 od 21 utrke: Hamilton 358, Vettel 294, Räikkönen 236, Bottas 227, Verstappen 216, Ricciardo 146, Hülkenberg 69, Perez 57, Magnussen 53, Alonso 50, Ocon 49, Sainz 45, Grosjean 31, Gasly 29, Leclerc 27…

Poredak konstruktora: Mercedes 585, Ferrari 530, Red Bull 362, Renault 114, Haas 84, McLaren 62, Racing Point 47, Sauber 36, Toro Rosso 33, Williams 7.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije