Lotus se vraća u F1

Radiosarajevo.ba
Lotus se vraća u F1

Međunarodna automobilska federacija (FIA) odlučila je da će 13. tim u Svjetskom prvenstvu Formule 1 od naredne sezone biti Lotus.

Višestruki šampioni Formule 1 će tako zamijeniti BMW Sauber, pošto je njemačka kompanije krajem jula objavila da se povlači iz SP-a na kraju sezone.

Pored Lotusa naredne godine će se sadašnjim timovima u Formuli 1 pridružiti i US F1, Menor i Campos.

Partnerstvo Lotusa i Malezijske vlade i poduzetnika omogućilo je Lotusu da se vrati kao konstruktor u najbrži 'crikus' na svijetu. Tim će u početku biti baziran na RTN pogonu u Norfolku u Velikoj Britaniji, 10-ak kilometara od tvornice Lotus Cars.

Lotus je u Formuli 1 debitirao 1958. u utrci za Veliku nagradu Monaca, a do prve pobjede je došao 1960. upravo na ulicama Monte Carla.

Vozači britanske ekipe su do 1994. godine, kada je Lotus napustio SP, vozili ukupno 489 utrka. Na 73 utrke su došli do trijumfa, a čak 102 puta su startovali sa "pol pozicije".

FIA vjeruje da bi bilo pozitivno Formulu 1 proširiti na 14 timova.

Konsultovaćemo se postojećim timovima oko promjene pravila za uvođenje 28 vozila na vrijeme za prvu Grand Prix utrku 2010. godine, saopštila je FIA.

Četrnaestu poziciju dobio bi BMW Sauber koji je poslao FIA-i aplikaciju za narednu sezonu. Ekipa BMW-a je ranije najavila da će se 2010 povući iz Formule 1 2010, ali još uvijek postoje nejasnoće glede buduće vlasništva tima.

Za 37 godina, tokom kojih se ekipa takmičila u Formuli 1, Lotus je osvojio sedam šampionskih titula u konkurenciji konstruktora, i šest u konkurenciji vozača.

Za ovaj tim, između ostalih, vozili su Nigel Mensell, Ayrton Senna i Nelson Piquet.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije