Lewis Hamilton ostvario 97. pobjedu u karijeri

0
 Lewis Hamilton ostvario 97. pobjedu u karijeri
Twitter / Lewis Hamiltona

Prije početka današnje utrke za VN Portugala, glavna briga vozačima bio je iznimno jak vjetar koji je utjecao na ponašanje bolida kroz cijeli trkaći vikend.

Prvi startni red zauzeli su Mercedesi Valtterija Bottasa i Lewisa Hamiltona, slijedili su ih Red Bulli Maxa Verstappena i Sergia Pereza. Svi vodeći su startali na srednjoj komponenti guma, izvještava GP1.hr.

Start, kao i prvi krug, je prošao mirno i bez dodira, ali sna samom početku drugog kruga, Kimi je ostao bez prednjeg krila u kontaktu s momčadskim kolegom Antoniom Giovinazzijem, te izletio u prvom zavoju.

Izašao je sigurnosni automobil.

Solidno su startali Sainz, Norris i Ricciardo. Sigurnosni automobil je izašao u šestom krugu.

Max je uspio izbiti ispred Hamiltona, a Sainz je izgubio dvije pozicije. Očito Ferrari još uvijek muku muči sa zagrijavanjem guma. Mnogo je izgubio i Russell, čak četiri mjesta. Norris se pak probio na četvrto mjesto. Vodeći trojac, Bottas, Verstappen i Hamilton su se brzo odvojili od ostatka poretka.

U 11. krugu je Max doživio proklizavanje stražnjeg kraja u zadnjem zavoju. To je odlično iskoristio Hamilton i vratio drugo mjesto na startno-ciljnoj ravnini, te krenuo u lov s najbržim krugom na Bottasa u vodstvu. Max nije pratio taj dvoboj unutar DRS-a.

U 15. krugu Perez se pretiecanjem Norrisa vratio na 4. mjesto, ali je već kasnio 10 sekundi za vodećim trojcem. Mnogo vozača je do sada dobilo upozorenje za prekoračenje granica staze na izlasku iz prvog zavoja.

U 18. krugu Ricciardo je pretiecanjem Vettela došao do bodova, a vodeći trojac je polako zbijao poredak. Za to vrijeme im se Perez pristojno približavao, no nije dugo zadržao takav tempo. No, nakon dva kruga, Hamilton je prošao Bottasa za vodstvo utrke u prvom zavoju!

Prvi je u boks (22. krug) ušao Carlos Sainz, stavili su mu srednju komponentu guma, a zatim su krenuli i ostali. Blisku borbu nakon izlaska iz bokseva imali su Sainz i Norris, ali Ferrari nije imao dovoljno snage za pretjecanje na ravnim dijelovima staze.

Max je lovio Bottasa, ali je Finac dobro pokrivao svoj prostor i branio leđa momčadskom kolegi, tj. najviše ga je spašavao težak izlazak Maxovog bolida iz zadnjeg zavoja. Perez ipak nije uspio uhvatiti priključak.

Sredinom utrke Hamilton je nizao najbrže krugove, a blisku borbu imali su mlade francuske snage Pierre Gasly i Esteban Ocon za 11. mjesto. Vozač Alpinea izbio je naprijed na početku 34. kruga. Max je izgubio DRS za Bottasa, čekaju se prvi ulasci u boks za vodeće, a prvi je ušao upravo Max s dosta kočenja na liniji ulaska u boks. Krug poslije ušao je Bottas u boks i vratio se ispred Maxa.

Međutim, Max preciznijom vožnjom prolazi Bottasa u 5. zavoju. U boks je odmah ušao i Hamilton (38. krug). Vodstvo je preuzeo Perez koji još mora u boks.

Ferrariji su u međuvremenu zamijenili mjesta, Leclerc je naprijed kao deveti. No, ubrzo ih je ulovio danas odličan Esteban Ocon. Mercedesi su nizali najbrže krugove, a Ocon prolazi Sainza u borbi za sedmo mjesto.

S 20 krugova do kraja Bottas se približavao Maxu, a prednost Sergia Perez je uvelike nestajala pošto jedini još nije bio u boksu, a imao je problema i s vozačima zaostalima za krug (Mazepin, dobio 5 sekundi kazne). Iza njih, Leclerc se približavao Norrisu u borbi za peto mjesto, no do kraja utrke ipak nije uspio uloviti priključak.

U 51. krugu Hamilton je s lakoćom prestigao Pereza i ponovo preuzeo vodstvo u utrci. S 15 krugova do kraja Perez je napokon ušao u boks. Fernando Alonso se odlično probio na deveto mjesto pored Ricciarda. Očito se Daniel još nije prilagodio na novu okolinu.

U 55. krugu Bottas je javio ekipi da gubi snagu, to se odmah osjetilo na zaostatku za Maxom. Naravno, sad je bilo na Perezu na četvrtom mjesto da pokuša uloviti podij od ranjenog Bottasa, imao je 10 krugova “fore” i 23 sekunde zaostatka. No, nakon dijagnoze problema na senzoru temperature ispuha, Bottas je donekle vratio tempo, ali javio kako osjeća da je spor na ravnim dijelovima.

U španskom dvoboju, Alonso je prošao Sainza u borbi za 8. mjesto. Mick Schumacher se borio s Latifijem za 17. Nažalost, dvoboj im prekidaju vozači koji ih prelaze za krug. Ipak, greška na kočenju Latifija u 62. krugu u trećem zavoju i Mick izbija na 17. mjesto.

Sainz je pao pod pritisak Ricciarda na 9. mjestu, a Bottas je ušao u boks kako bi na svježim gumama ulovio najbrži krug utrke. Isto je krug poslije uradio i Max.

Lewis Hamilton prošao je prvi kroz cilj i uzeo drugu pobjedu sezone te 97. u svojoj karijeri. Najbrži krug na kraju je napravio Max Verstappen, no vrijeme mu bilo naknadno obrisano, tako da je dodatni bod ipak uzeo Bottas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije