F1 / Legenda i veliki prijatelj djece Sarajeva: Michael Schumacher je napunio 50 godina

03. 01. 2019. u 21:10:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 3082

Legendarni vozač Formule 1 Michael Schumacher danas puni 50 godina.

Na žalost, nakon umirovljenja doživio je 2013. godine tešku nesreću na skijanju u francuskim Alpama i od tada se o njemu brine njegova porodica potpomognuta cijelim medicinskim timom. U kakvom je Schumacher tačno stanju, niko ne zna, jer se prema njegovoj izričitoj želji, ono mora čuvati daleko od "očiju i ušiju" javnosti.

Njegova supruga Corinna Schumacher objavila je uoči njegovog 50. rođendana saopćenje u kojem se zahvalila njegovim obožavateljima.

Sedmerostruki svjetski prvak, koji se trenutno nalazi u komi uslijed teške povrede glave, veliki je prijatelj Sarajeva i BiH. Dva puta je Schumacher posjetio glavni grad naše zemlje i to 1996. i 1997. godine, kao dio projekta UNESCO-a za pomoć djeci.

Portal Radiosarajevo.ba, uz želju da šampion i veliki prijatelj BiH što prije ozdravi, prisjeća se dana kada je Schumacher posjetio sarajevsku bolnicu i izmamio osmijeh jednog malenog obožavatelja – devetogodišnjeg Damira Vatreša, koji je u eksploziji mine izgubio oko i podlakticu.

Njegova posjeta je bila dio UNESCO-ovog projekta prikupljanja novca za specijaliziranu bolnicu za sarajevsku djecu žrtve granatiranja i mina. Njemački vozač je tada izjavio kako je vidio „mnogo nade ljudi da se vrate u normalan život“.

Schumacher je kao specijalni ambasador UNESCO-a donirao 1,5 miliona eura za izgradnju škola za siromašnu djecu Dakara i obnovu četvrti Baraka. U Peruu je sponozorirao „Palaču za siromašne“ - centar za pomoć djeci beskućnicima u edukaciji, odjeći, hrani, medicinskim potrepštinama. Pročitajte dio intervjua koji je Schumacher dao za Unesco.org 2002. godine.

Zašto ste odabrali da pomažete djeci i mladima?

Schumacher: Zato što ne mislim da imaju mnogo prilika kao odrasli koji je imaju nešto edukacije i znaju kako se nositi sa svijetom. Oni su tako mladi, tako maleni, oni nemaju iskustva i ne mogu se sami nositi s problemima.

Donirali ste 1,5 miliona eura za projekte u Senegalu, Sarajevu i Peruu. Zašto ove zemlje?

Schumacher: UNESCO me upoznao s njihovim situacijama i projekti su se učinili dobri.

Da li ste donirali novac i drugim institucijama koje pomažu djeci?

Schumacher: Doniram tu i tamo za manje projekte, ali glavni su oni koji su razvijeni u saradnji s UNESCO-om. Mislim da je dobro biti dosljedan.

Da li ste posjetili projekte koje ste sponzorirali?

Schumacher: Bio sam u Sarajevu, ali još nisam u Senegalu i Peruu, gdje je projekt tek počeo. Imam užurban život, tako da nije jednostavno sve uklopiti.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA