Kompromis FIA-e i FOTA-e

Radiosarajevo.ba
Kompromis FIA-e i FOTA-e

FIA i FOTA ipak su uspjele doći do kompromisa. Na sastanku u Parizu dogovoreno je kako će timovi dogodine voziti u samo jednom takmičenju.

Dvije su se strane sukobile oko planiranog budžeta i tehničkih pravila za sljedeću sezonu. Ipak, pronašli su rješenje, a kao dio dogovora, Mosley se pristao ne kandidirati na sljedećim izborima za predsjednika FIA-e.

"Neće biti nikakvog raskola. Dogovorili smo redukciju troškova. Vozit će se samo jedno takmičenje, ali cilj nam je kroz dvije godine vratiti se na troškovnu razinu s početka 90ih", kazao je Mosley.

Uoči sastanka, čelnik FIA-a naglašavao je kako isključuje mogućnost njegovog odstupanja kao dijela dogovora između strana te najavljivao svoju novu kandidaturu. Smatrao je kako samo FIA i njeni članovi trebaju odlučivati tko i kako će je voditi, nikako ne timovi niti pojedinici.

Bilo kako bilo, čini se kako je Mosley ipak odlučio odstupiti kada mu oktobru završi četvrti mandat kako je na čelu FIA-e, a prijetnje koje je upućivao Ferrariju, McLarenu, BMW Sauberu, Renaultu, Toyoti, Red Bullu, Toro Rossou and Brawn GP-u, više neće imati značaja.

Bernie Ecclestone izrazio je svoje zadovoljstvo što je na sastanku na kojem je sudjelovalo 120 članova FIA-e, prevladao ''zdrav razum''.

sportal.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije