Ko je osmislio namještaljku? (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Ko je osmislio namještaljku? (VIDEO)

Prema posljednjim saznanjima britanskog časopisa Autosport, čini se kako je trostruki svjetski prvak Nelson Piquet bio taj tko je FIA-u obavijestio kako su plan namještanja prošlogodišnje V.N. Singapura osmislili Renaultov upravitelj, Flavio Briatore, i tehnički direktor, Pat Symonds.

S druge strane, najvažniji dvojac francuske ekipe tvrdi kako to nije istina, te da je do ideje došao upravo sin trostrukog svjetskog prvaka, Nelson Piquet Junior.

21. septembra ove godine održat će se izvanredno zasjedanje FIA-inog Svjetskog Motor Sport vijeća na kojemu će Renault morati odgovoriti na optužbe o namještanju pobjede Fernanda Alonsa na prošlogodišnjoj V.N. Singapura.

Navodno postoje dokazi, koje je FIA-i dostavio Piquet, koji potvrđuju kako je Pat Symonds prije premijerne noćne utrke Formule 1 uputio Brazilca da u 13. ili 14. krugu, odmah nakon Alonsovog ulaska u boks, odglumi gubitak kontrole nad bolidom i udari u zaštitni zid. Ta je krivina, navodno, odabrana iz razloga što se u blizini ne nalazi dizalica kojom bi suci mogli u kratkom roku ukloniti bolid sa staze. Drugim riječima, u slučaju bilo kakve nesreće u tom zavoju, na stazu bi morao izaći sigurnosni automobil, kako bi suci mogli ukloniti dijelove uništenog bolida.


http://www.youtube.com/watch?v=plN4kwplcZc


Također, talijanski časopis Autosprint je objavio kako postoje telemetrijski podaci koji potvrđuju namjerno izazivanje nesreće. Naime, u slučaju pretjeranog proklizavanja stražnjih kotača, vozači uspostavljaju kontrolu nad bolidom popuštanjem papučice gasa. Piquet je, ako se može vjerovati izvještaju, reagirao upravo suprotno, te cijelo vrijeme držao nogu na gasu i tako namjerno zanio svoj bolid u zid.

Zanimljivo, Nelson je navodno izjavio kako se u cijelu namještaljku upustio jer je strahovao za svoju budućnost u ekipi. Briatore se premišljao oko produženja njegovog ugovora za iduću sezonu, stoga je Brazilac pristao igrati prljavo nadajući se kako će zaraditi dodatne bodove za ostanak u Renaultu.

U međuvremenu, Briatore i Symonds su tek potvrdili da su se sastali sa svojim vozačem prije utrke i da je mogućnost namještanje utrke u jednom trenutku postala tema rasprave, ali su naglasili da je ideja izvorno bila Piquetova.

Što je saslušanje bliže, to više informacija dolazi na vidjelo. Ako se dosadašnje priče pokažu tačnima, čini se kako ni ove godine sezona neće moći proći bez raznih sudskih procesa i popratnih sankcija.

f1-hr.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije