Kiša prekinula utrku, Buttonu druga uzastopna pobjeda

Radiosarajevo.ba
Kiša prekinula utrku, Buttonu druga uzastopna pobjeda

Jenson Button u Brawn GP pobjednik je druge utrke sezone, Velike Nagrade Malezije, koja se vozila na stazi u Sepangu. Utrka je, naime, prekinuta nakon 32 odvožena kruga. Treća je ovo pobjeda Britanca Buttona u karijeri, a druga od dvije odvožene, u ovoj sezoni.

Za ovu pobjedu nije dobio maksimalnih 10 bodova budući da se nije odvozilo dvije trećine utrke.

Nedostajalo je do toga još šest odvoženih krugova, ali prvo jaka kiša, a potom i mrak u Maleziji, nisu dozvolili kraj utrke. Tako su se ovom prilikom dijelili prepolovljeni bodovi, pa je tako Button dobio pet, a ne deset bodova za pobjedu.

Button je defintivno hit nove godine Formule 1, kao i njegov Brawn GP. Naime, u dosadašnje dvije utrke Button je ostvario dvije pobjede, a isto tako je upisao i dva "pole positiona". Uz to, na Sepangu je pobijedio makar se čak četiri puta zasutavljao u boksu.

Cijela utrka je protekla u iščekivanju kiše, jer je od početka nebo prijetilo takvim scenarijem. Prve kapi su se pojavile tek 35 krugova prije kraja, ali je zato prolom oblaka nastupio 26 krugova prije kraja. Button je loše startao u utrku, pa su ga tako pretekli Rosberg, Trulli i Barrichello.

Kako je utrka trajala, tako je Button vraćao izgubljeno, a u trenutku prekida u istom krugu su bili samo prvoplasirani Button, drugoplasirani Heidfeld i trećeplasirani Glock. Svi ostali su imali zaostatak za krug i više.

Organizatori su dugo vremena vagali hoće li nastaviti utrku. Postojala je mogućnost da se bolidi vrate na stazu i odvoze samo šest krugova, kako bi se stekla mogućnost punog bodovanja, ali tada je već Sepnagu prijetio mrak i sve je završeno s rezultatima kakvi su bili nakon 32 odvožena kruga. Zanimljivo da nakon dvije utrke još niti jedan bod nemaju vozači Ferrarija. Sljedeća utrka je Velika Nagrada Kine za dvije sedmice.

"Kakva luda utrka. Startao sam jako loše. Uspio sam se vratiti na sam vrh, no onda je počela kiša. Teško je bilo odabrati gume, prvo je lagano padala kiša, a znali smo da ovdje u Maleziji inače pljušti. Vrlo zanimljiva utrka u svakom slučaju", rekao je Button na press konferenciji nakon utrke koja je prekinuta prije kraja zbog olujnog nevremena i pljuskova.

Nick Heidfeld je imao odličnu strategiju što se guma tiče i punjenja bolida gorivom. Završio je na drugom mjestu.

"Bila je teška utrka u ovakvim uvjetima. Kiša je lagano padala, mislili smo ići na intermediate gume, no nekih 200 metara prije boksa sam primjetio da će biti pljusak. Ostao sam na kišnim. Vidio sam da će ostali biti malo brži od mene, ali računao sam da će padati jaka kiša. Na kraju se isplatilo".

Timo Glock je došao do, za njega, odličnog trećeg mjesta.

"Loše sam startao, no nakon par krugova sam primjetio da se oblaci skupljaju. Razgovarao sam sa svojima u boksu i pitao kada će padati kiša. Rekli su za nekoliko minuta te smo riskirali i išli na intermediate gume. Sve u svemu, zadovoljan sam. Ovo mi je jedna od najboljih utrka", zaključuje Glock.

Konačni poredak nakon 32. kruga: 1. Button, 2. Heidfeld, 3. Glock, 4. Trulli, 5. Barrichello, 6. Webber, 7. Hamilton, 8. Rosberg...

Ukupni redoslijed: 1. Button (Brawn GP) 15, 2. Barrichello (Brawn GP) 10, 3. Trulli (Toyota) 8.5, 4. Glock (Toyota) 8...

Poredak konstruktora: 1. Brawn GP Mercedes 25, 2. Toyota 16.5, 3. BMW Sauber 4..

sportskenovosti.hr/index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije