Jenson Button oduševljen pobjedom

Radiosarajevo.ba
Jenson Button oduševljen pobjedom

James Button je oduševljen ostvarenjem na VN Australije, prvoj utrci nove sezone Formule 1.

Donedavno, on i njegov kolega Barrichello nisu znali svoju sudbinu, jer je njihova tadašnja momčad Honda objavila povlačenje iz svijeta Formule 1 zbog recesije. Nakon toga, ekipu je iz mrtvih vratio Ross Brawn.

"Ovo je bajkovit završetak naše prve zajedničke utrke i nadam se da ćemo ovako i nastaviti. Ono što mogu sa sigurnošću reći je da ćemo dati sve od sebe da učinimo ovaj bolid još boljim. S ograničenom sredstvima uspjeli smo zasjesti na čelo. Cijela momčad napravila je sjajan posao i očekujem da tako i nastavi. Želim se zahvaliti svima koji su sudjelovali u ovom uspjehu, a sada se okrećemo Maleziji", izjavio je Button za medije.

"Bio je ovo nevjerovatan dan. Neki će ljudi reći šteta što je do pobjede došao pod Safety carom, ali nije me briga. Pobijedio sam danas i to je jedino što mi je važno. Proteklih nekoliko mjeseci bilo nam je jako traumatično i ne mogu zapravo ni opisati koliko nam je bilo teško u tom periodu", dodao je Button.

Njegova je pobjeda 200. trijumf za britanskog vozaća Formule 1.

Gazzetta dello Sport okarakterizirala je ulazak Ferrarija u novu sezonu Formule 1 katastrofalnim. Piloti talijanske momčadi bili su neutješni nakon dvostrukog trijumfa Brawna.

"Nisam ni pomišljao upuštati se u borbu s pilotima Brown Grand Prixa. To nije bilo moguće", izjavio je Felipe Massa.

"Svejedno smo se nadali dobroj utrci. Nažalost, taktika s mekim gumama na startu nije prošla. Već nakon prvih 5-6 krugova našao sam se u krizi i morao sam u boks ranije no što smo planirali. Osim triju ulazaka u boks imao sam nesreću i s povratkom u utrku dok je na stazi bilo sigurnosno vozilo. Nisam stigao više ništa pokušati. Šteta, mogao sam se boriti za treće mjesto. Postavljena strategija jednostavno nije pomogla", dodao je Brazilac.

Finac Kimi Räikkönen također je bio vidno razočaran nakon što je odustao u 44. krugu.

"Izgubio sam stabilnost na stazi, pa potom i kontrolu nad bolidom. Šteta, mogli smo prikupiti prilično bodova. Imali smo loš dan na jednoj od najtežih utrka, no sad ne možemo više ništa.", rekao je.

I prošle godine, baš kao i ovaj put, Ferrariji su u sezonu na Albert Parku u Melbourneu startali bez ijednoga osvojenog boda. Oba vozača talijanskog sastava niti tada nisu uspjeli završiti utrku.

Index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije