Grosjean umjesto Piquea u Valenciji

Radiosarajevo.ba
Grosjean umjesto Piquea u Valenciji

Francuz Romain Grosjean (23) sjedit će u Renaultovom F1 bolidu nadolazećeg vikenda na utrci za Veliku nagradu Europe u Valenciji, potvrđeno je iz francuskog tima.

Grosjean će u francuskom timu zamijeniti Brazilca Nelsona Piqueta mlađeg, kojem je tim otkazao saradnju nakon što sin istoimene legende Formule 1 u deset utrka nije uspio osvojiti niti boda.

"Vrlo mi je drago što smo konačno u mogućnosti Romainu pružiti priliku i u svijetu F1. Riječ je o mladom, ali izuzetno talentiranom vozaču koji će vozeći uz Alonsa tokom drugog, za nas vrlo agresivnog dijela prvenstva, sigurno znati iskoristiti pruženu priliku.", potvrdio je Briatore.

Da je riječ o izuzetno talentiranom vozaču potvrđuju i njegovi rezultati ostvareni u brojnim manjim serijama. Prvi veći naslov Grosjean je osvojio 2006. godine u francuskoj Formuli Renault. Godinu dana kasnije okrunio se naslovom i u europskoj Formuli 3, a prošle sezone pokupio je naslov i u azijskoj GP2 seriji.

Uz praćenje Renaultovog F1 tima Grosjean je ove sezone vozio i GP2 seriju gdje sa 12 bodova zaostatka za vodećim Nicom Hulkenbergom trenutno drži sjajno drugo mjesto u ukupnom poretku. Svakako vrijedi spomenuti kako se u obzir uzimao i Lucas Di Grassi, vozač koji u toj istoj GP2 seriji za Romainom trenutno zaostaje četiri boda što mu osigurava solidno četvrto mjesto.

"Ovim putem zahvalio bih se Renaultu koji mi je omogućio da postanem vozač kakav sam danas. Bit će mi uistinu velika čast voziti uz bok dvostrukog svjetskog prvaka, Fernanda Alonsa, kojemu sam se kao vozač oduvijek divio", poručio je Grosjean.

Mjesto trećeg vozača će preuzeti Lucas Di Grassi.

sportnet.hr/sportal.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije