Fort Grozny: Pogledajte moderni autodrom u srcu Čečenije

Radiosarajevo.ba
Fort Grozny: Pogledajte moderni autodrom u srcu Čečenije
/ Foto: Fort Grozny
Blještave slike Groznog, glavnog grada ruske republike Čečenije, neupućenim teško mogu otkriti da je najveći grad sjevernog Kavkaza još prije dvije decenije bio gomila ruševina nakon ratnih sukoba.

U nizu novih infrastrukturnih objekata Čečeni su posebno ponosni na Fort Grozny, moderni autodrom na zapadu grada, koji je svrstan u drugu kategoriju staza po klasifikaciji Međunarodne automobilske federacije (FIA).

Autodrom se prostire na 67 hektara bivše rafinerije nafe, a glavni dio je kružna staza dužine 3,086 kilometara s boksovima i tribinom.

Višenamjenski Fort Grozny posjeduje i staze za karting, autocross, off-road takmičenja, drift, drag racing…

U august 2015. stazu je, u društvu čečenskog predsjednika Ramzana Kadirova, otvorio Vitalij Petrov, bivši ruski vozač Formule 1.

Iako su mnogi sumnjali u svrsishodnost gradnje moderne automobilske staze u srcu Čečenije, pokazalo se da je Fort Grozny pun pogodak.

Povoljni klimatski uslovi omogućili su da se tokom prve pune godine (2016) staza koristi od januara do decembra pri čemu je održano 70-ak takmičenja, čak i onda kada je sniježni pokrivač prekrio Grozni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije