Šampion Formule E u Sarajevu: Volio bih voziti po ulicama kao što su ove

F. Z.
Šampion Formule E u Sarajevu: Volio bih voziti po ulicama kao što su ove
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Predstavljanje Formule E u Sarajevu
Nova sezona Formule E započet će utrkom u Rijadu 15. decembra, a dvije sedmice uoči nove sezone u Sarajevu predstavljen je ovaj sport koji bi se mogao predstaviti i u gradu na Miljacki.

Tako je uoči nove sezone Formule E u Sarajevo stigao aktuelni šampion Jean-Eric Vergne kako bi gradu na Miljacki pružio podršku u kandidaturi za domaćina Formula E utrke 2020. godine.

U Sarajevu je održana konferencija za medije na kojoj su se predstavnicima medija predstavili prvak Vergne, kao i bolid njegove ekipe Teecheetah Teama koji je viceprvak u konkurenciji konstruktora. Medijima su se osim prvaka obratili i Abdulah Skaka, te predsjednik kineske ekipe - Edmund Chu, kao i generalni direktor Sarajevo Sports Internationala - Samir Cerić.

"Želimo Sarajevo pozicionirati na listu velikih gradova, gradova koji organiziraju velike događaje, a Formula E je svakako jedan od tih događaja. Jako je važna infrastruktura i jasni su zahtjevi koje ima Formula E prema gradu Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Trenutno ne postoji niti jedna prepreka za organizaciju Formule E, ali tek moramo vidjeti koliko toga mi možemo uraditi.

Sigurno je da iza ovog projekta stoje najveće bh. kompanije i sponzori koji su spremni investirati i moram reći da novac iz budžeta nećemo koristiti. Mnogo je segmenata koji se moraju zadovoljiti i sigurno da ćemo morati potpisati memorandum na svim nivoima vlasti kako bi se ovaj projekat realizovao.

Pri tome mislim da izgradnju infrastrukture koja je potrebna za organizaciju oavakvog događaja, počevši od aerodroma, autobuske i željezničke stanice, smještajnih kapaciteta, pa i samih ulica. Trenutno posotoji devet mogućih ruta kojima bi se utrka vozila. Sigurno je da će ukoliko do realizacije projekta dođe start biti ili kod Alte ili kod Predsjedništva", rekao je gradonačelnik Abdulah Skaka.

Prvak Formule E -  Jean-Eric Vergne istaknuo je da je oduševljen idejom da Sarajevo bude domaćin jedne ovakve utrke. 

"Oduševila me gostoprimljivost i sigurno je da u Sarajevu ne možete biti vegeterijanac. Ovo je fantastičan sport, sport u koji se mnogo ulaže i sjajno je voziti gradskim ulicama. To je uvijek veliki izazov. Veliki je izazov voziti uskim ulicama, po ulicama koje uvijek imaju neke neravnine i tako će sigurno biti i u Sarajevu. Uradit ćemo sve što možemo da stavimo Sarajevo na mapu Formule E", rekao je Vergne. 

Chu i Cerić su istaknuli da bi s Formulom E u Sarajevo došli i brojni sponzori i kompanije koje rade na tehnološkim dostignućima, a Formula E i električna vozila su industrija koja se konstantno razvija. 

Podsjetimo prva sezone Formule E bila je 2014/2015. Trenutno se u prvenstvu takmiči 11 timova s 22 vozača, među kojima je čak devet bivših F1 vozača. Zanimljiv podatak je i to da je prvi pobjednik Formule E bio sin legendarnog vozača Nelsona Piqueta, te da će u narednoj sezoni jedan od takmičera biti legendarni Felipe Massa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije