FIA i FOTA nisu postigli dogovor

Radiosarajevo.ba
FIA i FOTA nisu postigli dogovor

Na današnjem sastanku, Međunarodna automobilistička federacija (FIA) i udruženje timova Formule 1 (FOTA), nisu postigli dogovor oko novih pravila za sezonu 2010.

Ferrari, Toyota, Renault, Red Bull i Toro Rosso zaprijetili su napuštanjem Formule 1 ukoliko se ne promijene pravila o uvođenju opcionalnog ograničenog budžeta od 40 milijuna funti, koji bi podijelio tehnički pravilnik i Formulu 1 na dvije kategorije.

Timovi koji prihvate ograničeni budžet, imali bi veliku slobodu u razvoju bolida, dok bi timovi koji odaberu financijsku slobodu morali dizajnirati bolide unutar ograničavajućih tehničkih pravila.

Na današnjem je sastanku, umjesto kompromisnog rješenje, otkrivena vrlo velika vijest. Ferrari je, naime, najavio pokretanje pravnog postupka pri francuskom sudu kojim se nada da će uvođenje pravila za sezonu biti blokirano. Vrijedi spomenuti da je na predstavnik Ferrarija na sastanku bio upravitelj momčadi Stefano Domenicali, a ne predsjednik, Luca di Montezemolo, koji je bio odsutan zbog očeve smrti.

f1-hr.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije