FIA: Difuzori u skladu sa pravilima

Radiosarajevo.ba
FIA: Difuzori u skladu sa pravilima

Međunarodna automobilska federacija (FIA) presudila je da je bolid Brawn GP-a, u kojem je Britanac Jenson Button ostvario dvije pobjede u ovoj sezoni, u skladu s propisima za utrke Formule 1.

Komisija je saslušala osmosatno iznošenje snažnih dokaza nakon pritužbi da su Brawn, Toyota i Williams koristili nepropisne difuzore na bolidima.

Petočlano vijeće žalbenog suda izjavilo je da je dizajn "u skladu s pravilima koja se primjenjuju u praksi", prenosi BBC.

Sva tri tima dobila su dozvolu da učestvuju na Velikoj nagradi Kine u Šangaju.

"Odluka ne predstavlja veliko iznenađenje", rekao je BBC-jev komentator Formule 1 David Croft.

"Predsjednik FIA-e i direktor utrka već su ranije iznijeli mišljenje da su dizajni difuzori Brawna, Williamsa i Toyote ispravni. Ovo je razumna odluka za Formulu 1", dodao je.

Podsjetimo Ferrari Renault i Red Bull žalili su se na oblik difuzora kod Brawna, Toyote i Williamsa. Prema pravilima za 2009. godinu, centralni difuzori mogu biti maksimalne dužine 175 milimetara. Optužena trojka je iskoristila pravila koja dopuštaju da karoserija na sredini bolida bude produžena za 150 milimetara te su tako "povećali" difuzor.

Brawn GP trenutno vodi u poretku konstruktora sa 25 bodova, dok je Toyota na drugom mjestu sa 16.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije