Epsilon i March se prijavili za F1 2010

Radiosarajevo.ba
Epsilon i March se prijavili za F1 2010

Epsilon Euskadi prijavo se za takmičenje u Svjetskom prvenstvu Formule 1 iduće godine.

Upravitelj tima, Joan Villadelprat, koji je tokom 25-godišnje F1 karijere, između ostalog, radio za McLaren, Ferrari i Renault, u razgovoru s britanski list Autosport potvrdio je kako je prijavnica predana prošle sedmice.

"Prijavnicu smo predali u srijedu, a u četvrtak smo primili FIA-inu potvrdu. Bio sam diskretan i nisam htio ništa govoriti jer sam radio na finaliziranju finansijskog dijela. Sada možemo reći da imamo spreman budžet za iduće četiri godine. Razlika između nas i ostalih jest, kao prvo, da imamo projekt drugačiji od svih ostalih, sa socijalnim outputom, što je upravo ono što Max Mosley (predsjednik FIA-e) traži. Imamo mehaničarsku i inženjersku školu, timove u nižim kategorijama, od kartinga, Formule Renault 2.0 do Svjetske serije. Imamo infrastrukturu s investiranih 65 miliona eura, čime se ostali ne mogu pohvaliti. Imamo zračni tunel, autoklave itd.", rekao je Villadelprat

Uz postojeće timove i Epsilon Euskadi, poznato je da su se za iduću sezonu prijavili Team USF1, Lola, Campos Meta1, Prodrive, March i Team Superfund.

March se priprema za povratak u F1

March, bivši F1 tim, jedan je od nekoliko novih koji su se odlučili prijaviti za takmičenje u Formuli 1 iduće godine.

Britanski tim se u Formuli 1 takmičio, uz prekide, od 1970. do početka 1993. godine. Te iste godine, March je kupio britanski poduzetnik Andrew Fitton, vlasnik nogomentnog kluba engleske prve lige, Swindon Town.

"Oduvijek sam se nadao da bi se ime moglo ponovno koristiti u nekom obliku i imao sam nekoliko prijedloga tokom prethodnih godina," rekao je Fitton. "Uz posljednje promjene pravila i želju za privlačenje novih, nezavisnih timova, čini se da je stiglo pravo vrijeme, a ova je inicijativa proizašla iz nedavnog kontakta", rekao je Fitton.

Kako piše britanski Autosport, March je na svojoj prijavnici kao dobavljača motora naveo Cosworth.

f1-hr.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije