Detalji o udesu Fernanda Alonsa, ljekari mu zabranili nastup u Bahreinu

Radiosarajevo.ba
Detalji o udesu Fernanda Alonsa, ljekari mu zabranili nastup u Bahreinu

U nedjelju se u Bahreinu vozi druga utrka ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva vozača i konstruktora Formule 1. Na startu se trebao naći i Fernando Alonso koji je na uvodnoj trci sezone prije 10-ak dana u Australiji doživio težak udes. 

Međutim, ljekari su Alonsu zabranili nastup nakon što je CT snimak pokazao da postoji potreba za mirovanjem.    

Podsjetimo, iz potpuno uništenog McLarena dvostruki svjetski prvak izašao je bez vanjskih povreda što je skoro nevjerovatan epilog, pogotovo nakon što su "vještačenjem" utvrđene činjenice o udesu.     

Prema pisanju italijanskih medija tokom udesa na Fernanda Alonsa djelovala je sila koja je nakratko dostigla vrijednost 46 G. Treba pojasniti da prilikom ubrzanja, kočenja, naglih zaokreta, tijelo trpi ogromne sile koje su znatno više nego je normalna ljudska težina 1 G. 

Ako se detalji o nesreći Alonsa ubace u račun, ispada da je Španac u trenutku udesa bio teži 46 puta od svoje težine, odnosno 3.128 kilograma. Više do tri tone! 

Za poređenje: Piloti borbenih aviona nekoliko sekundi dožive opterećenje 8-9 G, dok se vozači Formule 1 u krivinama susreću sa silom 4-5 G. Prilikom udesa sa smrtonosnim epilogom na utrci F1 u Japanu 2014. godine, na tragično stradalog Julesa Bianchija djelovala je sila od 254 G! 

Udes koji je doživio Alonso bio je toliko snažan da je ultra-stabilno sjedište Formule 1 od ugljičnih vlakana slomljeno u svom nosaču. 

Mjerenja su pokazala da je nakon kontakta s zidom Alonsov McLaren letio 48 metara kroz zrak, prevrnuo se tri puta prije nego se zabio u zaštitne gume. To što išetao iz bolida dokaz je koliko je Formula 1 postala sigurna.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije