Campos Racing se prijavio za takmičenje

Radiosarajevo.ba
Campos Racing se prijavio za takmičenje

Campos Racing ispunio je prijavnicu za sudjelovanje u Svjetskom prvenstvu Formule 1 iduće godine.

Campos Racing momčad je bivšeg vozača Formule 1, Adriana Camposa, a trenutno se takmiči u španjolskom prvenstvu Formule 3.

Ekipa se prijavila za takmičenje pod ograničenim budžetom i to samo pet minuta nakon otvaranja konkursa - u petak u 00:05 sati. Campos se u F1 projekt upustio u suradnji s Meta Imageom, a njihov F1 tim će se zvati Campos Meta 1.

Lola i Litespeed žele u Formulu 1

Ranije je Lola, poznati britanski proizvođač trkaćih bolida, potvrdio je da će se prijaviti za takmičenje u Formuli 1 iduće godine.

Lola je, očekivano, podržala FIA-ine namjere uvođenja ograničenog budžeta, tvrdeći da bi se u današnjoj, vrlo nezahvalnoj ekonomskoj situaciji, novim momčadima trebalo omogućiti ravnopravno takmičenje s timovima koji iza sebe imaju nekoliko desetljeća iskustva.

Formula 3 ekipa Litespeed najavila je namjeru prijavljivanja za takmičenje u Formuli 1 iduće godine.

"Ne znamo hoće li se pravila za timove s ograničenim budžetom promijeniti i, naravno, hoće li naša prijavnica biti prihvaćena," rekao je Nino Judge, upravitelj tima.

"Moguće je da ograničenje budžeta bude u potpunosti odbačeno. Ali, smisao je u tome da nemamo mnogo vremena za realizaciju projekt pojavljivanja na startu prve utrke 2010., stoga moramo malo riskirati kako bismo maksimizirali vrijeme priprema", nadovezao se on.

Krajnji rok za predaju zahtjeva je 29. maj.

Međunarodni automobilski savez (FIA) objavio je da namjerava dopustiti ulazak još tri tima od iduće sezone, kada na snazi bude opcionalni proračun.

Za sada je za ulazak u Formulu 1 iskazalo interes više od 10 timova, a odluka o tome će biti donesena 12. juna.

Ta se pravila mogu još promijeniti jer su Ferrari i još četiri momčadi zaprijetile izlaskom iz Formule 1 zbog ograničavajućeg proračuna.

f1-hr.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije