Button kreće prvi u Maleziji

Radiosarajevo.ba
Button kreće prvi u Maleziji

Vozač Brawn GP, Jenson Button, bio je najbolji u kvalifikacijskom treningu za nedjeljnu VN Malezije koja se vozi na stazi u Sepangu.

Nakon prošlosedmičnog "pole position"-a i pobjede u utrci za VN Australije, Britanac je nastavio odličan start sezone i peti puta u karijeri zauzeo najbolju startnu poziciju. Za razliku od prošle utrke drugo vrijeme kvalifikacija nije ostvario njegov timski kolega Rubens Barrichelo, nego je ovaj puta to pošlo za rukom vozaču Toyote Jarnu Trulliju, trećeplasiranom u Melbourneu.

Drugi startni red po vremenima trebali su zaradili Vettel i Barrichello, ali pošto su obojica kažnjeni, drugi red čine Timo Glock u Toyoti i Nico Rosberg u Williamsu. Vettel od Australije vuče kaznu starta u utrku sa za deset mjesta lošije pozicije jer je ugrozio sigurnost ostalih takmičara vozeći se stazom teško oštećenog bolida nakon sudara s Robertom Kubicom. Barrichela je pet pozicija unatrag vratila promjena getribe nakon prva dva slobodnih treninga u Sepangu. S pete startne pozicije u utrku će krenuti Mark Webber, a sa šeste Robert Kubica. Dalje slijede Räikkönen, Alonso, Barrichello i Heidfeld.

"Poboljšali smo bolid tokom noći i odmah je bilo puno bolje. Osjećam se vrlo ugodno u njemu, tako da će u nedjelju biti vrlo uzbudljivo", izjavio je Button i dodao da je u kvalifikacijama očekivao žešću borbu.

Jarno Trulli iz Toyote zadnji je završavao svoj brzi krug došavši u šansu da izbori Toyoti tek treći pole-position otkad je japanska momčad u takmičenju. Ipak, nije uspio. "Nisam očekivao niti drugo vrijeme obzirom da sam se u petak jako mučio. Ovo mi ništa ne jamči. Tokom utrke će sasvim sigurno kišiti, tako da uopće neće biti lako voziti. S druge strane, bit će hladnije, što će nam pogodovati", izjavio je Talijan.

Aktualni prvak Lewis Hamilton će krenuti tek sa dvanaeste pozicije, a Massa će startati sa 16. pozicije.

Velika nagrada Malezije, kvalifikacije:
1. Button (Brawn GP) 1:35.181
2. Trulli (Toyota) 1:35.273
3. Vettel (RedBull) 1:35.518 (+10 mjesta)
4. Barrichello (Brawn GP) 1:35.651 (+5 mjesta)
5. Glock (Toyota) 1:35.690
6. Rosberg (Williams) 1:35.760
7. Webber (RedBull) 1:35.797
8. Kubica (BMW) 1:36.106...

sportskenovosti.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije