Buton prvi i u Španiji

Radiosarajevo.ba
Buton prvi i u Španiji

Velika nagrada Španije, peta utrka sezone u Formuli 1, prošla je u već viđenom znaku dominacije BrawnGP-a, vodeće momčadi Svjetskoga prvenstva.

Jenson Button došao je do svoje četvrte pobjede u sezoni (Sebastian Vettel slavio u Kini) u utrci koja nije obilovala dramatikom, niti je u svom većem dijelu nudila direktne okršaje za plasman na stazi.

Osim dvoboja Red Bullovog Marka Webbera i Renaultovog Fernanda Alonsa, te upitnika oko razine goriva u Ferrarijevom bolidu Felipea Masse i starta u kojem je sudar izbacio nekoliko vozača sa staze, Velika nagrada Španjolske prošla je u pustom kruženju 66 krugova dugom stazom, koja je donijela dvostruku pobjedu bivšoj Hondinoj momčadi.

Naime, Rubens Barrichello prošao je ciljnom ravninom kao ukupno drugi s više od 13 sekundi zaostatka za momčadskim kolegom i manje od sekunde prednosti za Webberom.

Bez bodova je ponovno ostao branitelj naslova, McLarenov Lewis Hamilton.

Jednako je neuspješan bio i i svjetski prvak iz 2007. godine, Ferrarijev Finac Kimi Räikkönen, kojem je otkazao mjenjač te je utrku završio još u njenoj prvoj trećini.

Ross Brawn u Španiji je otvorio karte i posalo jasnu poruku da je Jenson Button prvi vozač momčadi Brawn GP. Nakon što je u prvom krugu izašao sigurnosni automobil, Brawn je odlučio promijeniti taktiku kod Buttona i umjesto tri zaustavljanja, Britanca je samo dvaput pozvao u boks, što je u završnici Jensonu donijelo i četvrtu pobjedu sezone.

"Bilo me malo strah kad smo promijenili taktiku jer smo izračunali da će tri zaustavljanja u boksu biti bolja varijanta. Nakon prvog prolaska bio sam vrlo težak i nisam mislio da ću na stazi izaći ispred Masse i Vettela, no ipak sam uspio", rekao je Button.

Brawn iznenađen

Iako su prije utrke mnogi vjerovali da će u Španiji biti prekinuta dominacija momčadi Brawn GP, u Barceloni se britanskom timu niko nije približio. Rubens Barrichello drugim je mjestom Brawnu GP donio drugo dvostruko slavlje, no nakon utrke Brazilac je bio vrlo nesretan jer je momčadskom odlukom bio zakinut za prvu pobjedu nakon pet godina.

"Odlično sam krenuo, odmah sam pretekao Jensona, dobar dio prvog dijela bio sam i brži od Buttona, ali na trećem setu guma nisam više bio dovoljno brz", rekao je Barrichello.

Šef momčadi Ross Brawn priznao je u Španiji da nije vjerovao da Jenson može biti toliko dobar.

"Priznajem, Button me iznenadio, bio sam malo sumnjičav nakon prošle godine", rekao je Brawn, koji je preuzevši Hondu u 2008. bio vrlo nezadovoljan svojim vozačem: "Prošla je sezona za Jensona bila vrlo teška, u početku se činilo da se sudara sa svime što se kreće"

Brawn je tada bio vrlo blizu toga da Buttona otpiše.

"Oni koji su ga znali govorili su mi da on može puno bolje i da mu pružim novu priliku. Bio sam strpljiv i on se popravio. Na kraju sezone imao je i nekoliko odličnih vožnji, no one su bile zamaskirane nekompetitivnim bolidom" dodao je Brawn.

Treće mjesto u Barceloni osvojio je Mark Webber, a Ferrari je opet zaslužio nagradu “play of the day”. Talijani su Massi dotočili premalo goriva i da bi došao do cilja Brazilac je morao voziti polako i oprezno kako bi sačuvao gorivo, zbog čega je s 4. pao na 6. mjesto jer su ga bez otpora pretekli Vettel i Alonso.

Velika nagrada Španije:
1. Button (Brawn-Mercedes) 1 sat, 37 minuta, 19 sekundi, 202 stotinke
2. Barrichello (Brawn-Mercedes) +13.058 sek
3. Webber (Red Bull Racing-Renault) +13.924 sek
4. Vettel (Red Bull Racing) +18.941 sek
5. Alonso (Renault) +43.166 sek
6. Massa (Ferrari) +50.827 sek
7. Heidfeld (BMW Sauber) +52.312 sek
8. Rosberg (Williams-Toyota) +1 minuta, 05 sekundi i 211 stotinki

Poredak vozača:
1. Button (BrawnGP) 41 bod
2. Barrichello (BrawnGP) 27
3. Vettel (Red Bull Racing-Renault) 23
4. Webber (Red Bull Racing-Renault) 15.5
...

Poredak konstruktora:
1. Brawn-Mercedes 68 bodova, 2. Red Bull Racing-Renault 38.5, 3. Toyota 26.5, 4. McLaren-Mercedes 13...

sportal.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije