Briatore: Šokiran sam!

Radiosarajevo.ba
Briatore: Šokiran sam!

Bivši šef Renaultovog F1 tima Flavio Briatore teško je primio odluku o zabrani obavljanja svih funkcija u automobilističkim sportovima na neodređeno vrijeme i mogao bi pokrenuti sudski spor protiv Međunarodne automobilističke federacije (FIA).

FIA je u ponedjeljak kaznila Briatorea zbog namještanja rezultata na prošlogodišnjoj utrci Formule 1 za VN Singapura. Veliki skandal izbio je nedavno nakon što je bivši vozač Renaulta Nelson Piquet Jr. izjavio kako mu je glavni inženjer Pat Symonds na prošlogodišnjoj utrci za VN Singapura savjetovao da se namjerno zaleti u zaštitnu ogradu kako bi pomogao svom momčadskom kolegi Fernandu Alonsu da pobijedi na utrci. I dok je Symonds dobio petogodišnju suspenziju, Briatore je vrlo oštro kažnjen i ukoliko kazna ostane na snazi to bi praktično predstavljao kraj Briatoreove karijere u Formuli 1, koja je trajala 20 godina.

Ekipa Renaulta izvukla se sa vrlo blagom kaznom, jer je na saslušanju u FIA-i priznala krivnju. Renault je dobio uvjetnu dvogodišnju suspenziju, koja mu i dalje omogućuje da sudjeluje u natjecanju Formule 1.

"Izvan sebe sam", kazao je Briatore za današnje izdanje La Gazzette dello Sport.

Talijanski mediji tvrde da Briatore sprema sudski spor protiv FIA-e u kojem namjerava dokazati svoju nevinost, te tražiti odštetu zbog narušenog ugleda. Neki mediji nagađaju kako bi Briatore sada mogao pokrenuti novo takmičenje koje bi bilo konkurencija Formuli 1.

Oštrom kaznom bio je šokiran i Carlos Gracia, čelnik Španskog automobilističkog saveza i član FIA-e.

"Kazna mi se čini pretjeranom jer nije bilo nikakvih dokaza protiv Briatorea, a nije mu ni pružena prilika da se brani. Mislim da bi mogao pravdu potražiti izvan FIA-e, odnosno na redovnom sudu, jer su mu uskratili pravo da zarađuje za život", rekao je Carlos Gracia.

Damon Hill oštro kritiziro presudu FIA-e

Damon Hill, bivši svjetski prvak, ogorčen je zbog FIA-ine presude i zabrinut zbog načina na koji se dodjeljuju kazne, poput one od 100 miliona dolara za McLaren zbog špijunaže Ferrarija.

"Nisam iznenađen što je Renault pošteđen, ali to je velika sramota za sport. No, moramo uzeti u obzir kontekst, način na koji FIA dijeli kazne posljednji godina. Iza toga se nalazi borba moćnika za kontrolom F1", izjavio je Hill za The Times te dodao:

"Formula 1 se mora zapitati: je li ona tek jedna skupa zabava ili pravi sport? Postoji cijela knjiga s činjenicama što sve ne valja u Formuli 1. Ona je Ecclestoneova igračka, a ovo je tipična epizoda njegove igre", zaključio je Britanac.

Vezano:
Nelson Piquet uputio izvinjenje
Renaultu uslovna kazna od dvije godine
Renault priznao krivicu?
Briatore: Otišao sam za dobrobit Renaulta
Renault pod istragom za namještanje utrke
Ko je osmislio namještaljku? (VIDEO)
Mosley: Piquet dobija imunitet ako kaže istinu o Renaultu
Piquet dobio otkaz u Renaultu

tportal.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije