BMW-Sauber prodat švicarskim investitorima

Radiosarajevo.ba
BMW-Sauber prodat švicarskim investitorima

Njemački proizvođač automobila BMW potvrdio je da je prodao ekipu Formule 1 BMW- Sauber švicarskoj investicijskoj grupi Qadbak, koja zastupa interese neimenovanih ulagača sa Srednjeg istoka i Evrope.

Po navodima portala "Auto, Motor und Sport magazine" Qadbak je kupio 80 posto dionica tima za 80 miliona eura. Osnivač ekipe Peter Sauber zadržao je 20 posto dionica, prenosi DPA.

Mada je BMW najavio povlačenje iz Formuli 1 na kraju ove sezone, švicarski investitor je uvjeren da će njegov tim da nastupi kao 14. ekipa Svjetskog prvenstva.

Novi vlasnik sadašnjeg tima Roberta Kubice i Nicka Heidfelda je Qadbak Investments, njemačka kompanija koja zastupa interese nekolicine bogatih bliskoistočnih i europskih porodica.

Qadbak će predstavljati Švicarac Lionel Fischer, što sugerira i da bi sjedište tima zasad trebalo ostati u švicarskom Hinwilu. Novi se vlasnici o sudbini dvojice vozača ili bilo kakvim drugim budućim planovima još nisu izjasnili.

Novi tim nema mjesta među 13 ekipa koje će se sigurno takmičiti iduće godine u Formuli 1. Svjetska automobilistička federacija (FIA) novi će tim držati u rezervi te joj odobriti nastup ukoliko prije početka sezone neka od sadašnjih ekipa odustane od takmičenja. Prvi kandidat za takav potez je japanska Toyota, koja ove godine nije uspjela ostvariti zacrtane ciljeve.

Međutim, FIA je već ranije objavila da će svim timovima iznijeti prijedlog prema kojem bi sljedeće godine u svjetskom prvenstvu sudjelovalo čak 14 timova, a u tom slučaju novi vlasnici BMW-a neće morati dugo čekati na premijeru.

Vezano:
Lotus se vraća u F1

BMW se povlači iz Formule 1

fena/sportnet.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije