Bez pomaka u pregovorima FIA-e i FOTA-e

Radiosarajevo.ba
Bez pomaka u pregovorima FIA-e i FOTA-e

Svjetska automobilistička federacija (FIA) objavila je da će ostati pri svojim planovima o ograničenju budžeta za sljedeću sezonu Formule 1 da bi se izbjegla “financijska utrka u naoružanju”.

Iako su Ferrari i još sedam ekipa zaprijetile povlačanjem iz takmičenja ukoliko se primjeni ograničenja budžeta na 40 miliona funti, do dogovora između dvije strane čini se nikako ne može doći.

Financijski stručnjaci obje organizacija susreli su se u ponedjeljak, ali su objavili da nitko od njih nije imao ovlasti razgovarati o planiranom financijskom ograničenju.

"Naravno da uopšte nisu bili spremni razgovarati o pravilu. Kao rezultat toga sastanak nije mogao ispuniti svoju svrhu, a to je prilagođenje pravila FIA-e u skladu s prijedlozima FOTA-e (Udruženje ekipa Formule 1) u želji da se pronađe zajedničko stajalište. Razgovarali smo o financijskim prijedlozima FOTA-e, ali je bilo jasno da se ne bi moglo ograničiti timove da troše više od svojih konkurenata. Još jedna utrka u naoružanju bi bila neizbježna. Radi toga ostaju na snazi financijska pravila koja su ranije utvrđena", stoji u saopštenju FIA-e.

Od deset postojećih timova Formule 1 samo su dvije bezuvjetno pristale nastupiti sljedeće sezone (Williams, Force India), dok njih osam (Red Bull, Toro Rosso, Brawn GP, McLaren, Renault, Toyota i BMW Sauber), uslovljavaju svoj nastup promjenom pravilnika, to jest uvođenja opcionalnog budžeta u zamjenu za tehničke inovacije u razvoju bolida.

Spomenutih osam ekipa koje nisu predale bezuvjetne zahtjeve imaju rok do nedjelje 21. juna da to učine, inače će FIA, kako je najavila, uvesti nove timove u natjecanje da se popuni spisak od ukupno planiranih 13 timova, to jest 26 bolida.

sportal.hr/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije