Aston Martin u F1 sljedeće godine?!

Radiosarajevo.ba
Aston Martin u F1 sljedeće godine?!

bi se lako moglo dogoditi da od sljedeće sezone u Formuli 1 gledamo bolide legendarnog i vrlo prestižnog britanskog Aston Martina. Mnogi ne znaju, no ovaj automobilistički proizvođač već je jednom bio u elitnom društvu; i to prije čak 40 godina.

Vjeruje se da bi momčad vodio David Richards i njegova Prodrive grupa, ali i da su iz Aston Martina već sada postigli dogovor s Bernijem Ecclestoneom. Čeka se službena potvrda i prijava FIA-i.

Najveći uspjeh Prodrivea je naslov Colina McRaea u WRC-u iz 1995. i pobjeda u GT1 klasi u Le Mansu s Ferrarijem iz 2003.

Briatore kupuje tim Renaulta?

Flavio Briatore, talijanski biznismen i šef tima Renaulta u Formuli 1, mogao bi kupiti tu ekipu odluči li se francuski proizvođač povući iz tog takmičenja sljedeće sezone.

Kao i Ferrari, Toyota, Red Bull, i Renault je zaprijetio povlačenjem iz takmičenja sljedeće sezone ako FIA (Međunarodna federacija autosporta) ne promijeni pravila za nadolazeću sezonu, konkretno uvođenje ograničenog proračuna u zamjenu za tehničku inovaciju bolida.

Briatore nije komentirao ovakva medijska nagađanja, kao ni ekipa Renaulta.

Nastavljaju se pregovori FOTA-e i FIA-e

Pregovori FOTA-e (Udruženje timova Formule 1) i FIA-e oko oko spornih pravila za sljedeću sezonu nastavljaju, ali još nije postignut dogovor.

FOTA je predložila sistem tehničkog partnerstva za nove timove, čiji je glavni cilj olakšati tim ekipama pristupanje Formuli 1 u smislu dobavljanja dijelova bolida i dijeljenja dizajnerskog znanja tokom njihovih prvih sezona. Ono što FOTA traži zauzvrat jest povećanje ograničenja budžeta za 2010. godinu na iznos od 100 miliona eura, s time da bi se već 2011. godine ograničenje vratilo na današnji prijedlog od 45 miliona eura.

Konačan sporazum još uvijek nije postignut, međutim vjeruje se kako ovakav kompromis odgovara objema stranama.

Rok za prijave za sljedeću sezonu otvoren je do 29. maja, a za nju se zasad prijavio samo Williams, nakon čega ga je FOTA automatski suspendirala.

index.hr/sporta.hr/f1-hr.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije