Abu Dhabi: Bottas za kraj sezone koja je prošla u znaku Hamiltona i Mercedesa

J. M.
Abu Dhabi: Bottas za kraj sezone koja je prošla u znaku Hamiltona i Mercedesa
Utrkom za Veliku nagradu Abu Dhabija na stazi Yas Marina spuštena je zavjesa na 68. sezonu Svjetskog prvenstva Formule 1.

Još prije mjesec dana vozač Mercedesa Lewis Hamilton osigurao je četvrtu titulu svjetskog prvaka pa je finiš sezone bio lišen pravih uzbuđenja.

hamilton_AD_daimler.jpg - undefined

Foto: Daimler

Na treningu u Abu Dhabiju najbrži je bio Valtteri Bottas (Mercedes) koji je imao teoretske šanse da u ukupnom poretku preskoči drugoplasiranog Sebastianog Vettela (Ferrari).

Trojica najboljih s treninga i u šampionatu – Bottas, Hamilton i Vettel – zadržala su pozicije na startu utrke koja je ličila na pravu uspavanku.

vetteli_AD_ferrari_02.jpg - undefined

Foto: Scuderia Ferrari

Nakon zaustavljanja u boksu na početku druge polovine utrke Hamilton se malo približio Bottasu, ali nije pokušavao napasti timskog druga.

Na kraju je Bottas zabilježio treću pobjedu u sezoni koja mu, ipak, nije bila dovoljna da osvoji vicešampionsku titulu.

AD_01_pirelli.jpg - undefined

Foto: Pirelli

Postolje su kompletirali Hamilton na drugom i Vettel na trećem mjestu, dok je Kimi Räikkönen (Ferrari) iskoristio odustajanje Daniela Ricciarda (Red Bull) i četvrtom pozicijom u Abu Dhabiju preskočio Australca u ukupnom poretku.

kimi_AD_ferrari.jpg - undefined

Foto: Scuderia Ferrari

Na peto mjesto plasirao se Max Verstappen (Red Bull), a najveći dobitnik utrke je Nico Hülkenberg (Renault) na šestom mjestu. Razlog: Njemački vozač je svoj tim probio na šesto mjesto poretka konstruktora, time donio 10-ak miliona dolara višu novčanu premiju.

max_AD_redbull.jpg - undefined

Foto: redbullcontentpool

Bodove su još osvojili Pérez (Force India), Ocon (Force India), Alonso (McLaren) i Massa (Williams) u posljednjoj utrci u karijeri brazilskog vozača.

force_india_AD_pirelli.jpg - undefined

Foto: Pirelli

Ukupni poredak u 2017. godini: Hamilton 363, Vettel 317, Bottas 305, Räikkönen 205, Ricciardo 200, Verstappen 168, Pérez 100, Ocon 87, Sainz 54, Hülkenberg 43…

Poredak konstruktora: Mercedes 668, Ferrari 522, Red Bull 368, Force India 187, Williams 83, Renault 57, Toro Rosso 53, Haas 47, McLaren 30, Sauber 5.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije