Zimski trenutak: Oliveray i múm

Radiosarajevo.ba
Zimski trenutak: Oliveray i múm
Došao nam je konačno i snijeg, sa snijegom  i praznici, i ovu hladnu ali finu zimsku idilu potrebno je da upotpuni još samo pravi zvuk, pa smo u novom izdanju emisije 50 minuta za ovaj put pokušali pronaći i odgovarajući zimski soundtrack.

U prvom dijelu emisije naći će se jedan veoma lijepi projekat koji su načinila dva mlada i talentirana autora.

Prvi je dvadesetčetverogodišnji američki muzičar, kompozitor i multiinstrumentalist iz Portlanda, američke države Oregon, ali trenutno sa boravištem u Berlinu.

On se zove Peter Broderick, i između ostalog je član danskog benda Efterklang, no izdaje i vlastiti solo materijal - klavirski rad,  ali i onaj malo više okrenut folk zvuku, te čak i muziku za savremeni ples.

Jedno od njegovih posljednjih izdanja bio je kratki uradak  Three film scores intakes, a njegove jednostavne tri kompozicije bile su načinjene suptilnim kombiniranjem zvuka klavira, gudača i terenskih snimaka, u minimalističkom ali i poetičnom ugođaju.

Uz Peter Brodericka u projektu koji slušamo stoji nešto stariji kolega iz Berlina, tridesetogodišnji Nils Frahm, inače klasični pijanist ali i kompozitor, koji danas kao autor i producent djeluje u Berlinu. Do sada je i on objavio nekoliko studijskih izdanja, a od 2008 godine ima i svoj vlastiti studio u kojem radi sa muzičkim sličnomišljenicima.

Zajedno su Peter Broderick i Nils Frahm  veoma senzibilni i diskretni momci, tihi i pomalo introvertni. Takva im je i muzika. Krajem ove godine oni su udružili svoje suptilne ali iznimne snage u obliku projekta Oliveray, i napravili jedno zaista čudesno zimsko izdanje. Koje se upravo i zove Čuda, odnosno Wonders.

 

Nakon neobično lijepog projekta Oliveray, koji na krasan način spaja minimalistički zvuk nove umjetničke muzike i folk uticaje, idemo u drugom dijelu emisije do jednog sastava koji i svojim ambijentom iz kojeg potiče još i više pripada ovom aktuelnom zimskom momentu.

Sa Islanda dolazi kolektiv imena múm, sastav koji uglavnom eksperimentira sa raznoraznim elementima i rekvizitima, kombinujući elektroniku i tradicionalni pristup, i pri tome zvučeći i sneno i razigrano, a ponekad kao i iz kakve nadnaravne priče.

Kolektiv postoji još od 1997 godine, kada su ga osnovali Gunnar Örn Tynes i Örvar Þóreyjarson Smárason, od kojih je ovaj potonji inače pjesnik i književnik. Njima su se vremenom pridružili još i mnogi drugi članovi, pa nakon izvjesnih izmjena postave sada kolektiv broji nekoliko ljudi.

múm ima iza sebe već 6 studijskih albuma, a upravo i objavljeni EP koji svojim sadržajem i tipičnom múm atmosferom odlično odgovara ovom trenutku u vremenu.

Ako su Oliveray svojim zvukom lijepim soundtrackom za bajkovite i mirne zimske pejzaže, múm u takvu sliku dodaju i nešto prazničnog ambijenta, i to prvenstveno izborom numera na svome EPju.

Naime, radi se o tradicionalnim islandskim božićnim pjesmama, naslova ''Sada Gunna nosi svoje nove cipele'' i 'Tata kaže'', a tu je i još jedna bonus numera.

EP nosi naslov Gle∂ileg Jól, kojim múm čestitaju Božić.

(''Moon Pulls'', Go Go Smear the Poison Ivy, 2007)
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije