Viaggio Senza Tempo - 139. emisija

Radiosarajevo.ba
Viaggio Senza Tempo - 139. emisija

Za ovu emisiju odlučio sam da inspiraciju potražim u prošlom vremenu. Biće to jedan emisija potpuno bazirana na žanru progressive rock i postrock, koji je za mene moderna varijanta progressiva. Što se tiče progressive rocka ili prog rocka, danas još uvijek imamo grupe koje nastavljaju pronalaziti svoju inspiraciju u toj vrsti muzike, koja je prije nekih 40 godinabila izuzetzno popularna, iako nije bila baš komercijalna. 

Naravno današnje grupe koje pokušavaju reinterpretirati prog rok, to rade na jedan mnogo moderniji način koristeći se tehnologijama koje prije 40 godina nisu postojale. Dakle tu nije riječ o kopijama koje su “vjerne originalu“,  već o kompozicijama ili pjesmama koje pokušavaju koristiti formu prog rocka miješajući je sa drugim žanrovima, kao što je to naprimjer autorska pjesma ili pop. Takođe je zanimljivo primjetiti da mnogi, ako ne i sve grupe koje ćemo slušati, nisu bili čak ni rođeni kada su prve grupe prog rock započinjale svirati, no to je baš ljepota muzike: pronađite mi jedan muzički žanr,  može i neki pradavni, koji se još i dan danas ne svira.

Emisiju slušajte večeras, 5.1.2012. u 21 sat.

Playlist:

Caboto – krill
Addamanera – lemonjelly
Addamanera – la sorte del toro
Artemoltobuffa – dove lei passa
Area – cometa rossa
Aldrin – der oldrin
Giardini di miro' – la vampa 3
Area – lobotomia

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije