The Future Sound of London, Squarepusher

Radiosarajevo.ba
The Future Sound of London, Squarepusher

Prvo izdanje u večerašnjoj emisiji 50minuta (emituje se svake srijede u 22h i reprizno petkom u isto vrijeme) donosi nam sastav čije je ime dugo poznato u svijetu elektroničke muzike. Oni djeluju već preko dvije decenije, a njihov je rad obilježen i kao pionirski u smislu eksperimenta u novoj eri elektroničkog zvuka.

Zovu se The Future Sound of London, a u pitanju je duo koji su oformili s kraja 80ih godina prošloga stoljeća Garry Cobain i Brian Dougans. Pod ovim nazivom i drugim pseudonimima, među kojima je poznat Amorphous Androgynous, objavili su niz albuma, u kojima su se bavili raznolikim tretiranjem zvuka koji je prelazio žanrovske granice, ali se odvijao okvirno u domenu elektronike.

Kao Future Sound of London Cobain i Dougans su od 2007 godine objavili četiri studijska albuma u seriji naslova Environments, koji, kao što ime kaže, opisuju zvukom određene predjele, unutarnje i vanjske prostore, i rezultiraju u pravom smislu zvučnim pejzažima.

U večerašnjem izdanju emisije 50minuta, mi ćemo poslušati posljednji, četvrti dio Environments, koji je upravo objavljen.

Nakon veterana The Future Sound of London i čevtrtog dijela u seriji Environments, u drugom dijelu ove emisije 50minuta slušamo još jednog već poznatog eksperimentatora koji pomjera granice, ali u nekim drugim smjerovima. Dok je zvuk The Future Sound of London pretežno egzistirao u relaksirajućim ambijentalnim sferama, muzika ovog autora je nerijetko čak vrlo uznemirujuća.

On se zove Tom Jenkinson, a pseudonim mu je Squarepusher. Njegova elektronička muzika komunicira sa svojim malo agresivnijim žanrovima, poput drum'n'bassa. Squarepusher pri tome koketira i sa tehnikama konkretne muzike koristeći raznolike zvčne izvore, te mnoge elektroničke uređaje, uz svoj glavni generator zvuka – gitaru.

Squarepusher je od 1996 godine izdao niz albuma, a posljednji je objavljen u mjesecu maju ove godine. Naslov mu je Ufabulum.



 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije