Specijal povodom Svjetskog dana muzike uz bihaćku atrakciju Jall Aux Yeux

0
Radiosarajevo.ba
Specijal povodom Svjetskog dana muzike uz bihaćku atrakciju Jall Aux Yeux
Bend / Jall Aux Yuex

Specijalno izdanje emisije Francophonie pour toujours, posvećeno prvom danu ljeta i tradicionalnom Fête de la musique, Svjetskom prazniku muzike, bit će emitirana u ponedjeljak 20. juna u 12,10 i 17,00 sati. 

Američki muzičar Joel Cohen, angažiran na Francuskom radiju, je 1976. godine za obilježavanje ljetnog i zimskog solsticija ponudio poseban muzički program pod nazivom Muzičke saturnalije. Program se emitirao tokom cijele noći svakog 21. juna i 21. decembra.

Njegovu ideju je pet godina poslije prihvatio tadašnji francuski ministar kulture Jack Lang, te je 21. juna 1982. organizirana prva proslava zvaničnog naziva Fête de la musique, u Parizu na dan ljetnog solsticija, najdužeg u godini na sjevernoj hemisferi. Od tada se Svjetski dan muzike obilježava u mnogim zemljama svijeta, kroz besplatne nastupe muzičara. U nekim afričkim državama taj dan je proglašen i nacionalnim praznikom.

Dan muzike obilježit će se i u Sarajevu. U organizaciji Francuskog instituta u BiH i Ambasade Francuske, u Domu mladih nastupit će frankofona muzička atrakcija iz Bihaća - grupa Jal Aux Yeux.

Ovaj neobični bend, čije ime se izgovara "Žalozje" već nekoliko godina djeluje u Bihaću a svoje pjesme izvodi isključivo na fancuskom jeziku. SVi ste pozvani na njihov besplatan koncert u sarajevski Dom mladih, u utorak 21. juna s početkom u 20,00 sati. U emisji Francophonie pour toujours slušamo intervju s članovima ovog originalnog banda.

Specijalnu emisiju Francophonie pour toujours, koju vodi Jasmin Bašić, a producira Dino Ćatović, slušajte u ponedjeljak u 12,10 i 17,00. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije