Sevdalijski rođendan: 400 x Sevdah Changes

Radiosarajevo.ba
Sevdalijski rođendan: 400 x Sevdah Changes
Amer Kapetanović / Damir Imamović
Od januara 2008. godine na talasima Radio Sarajeva, Damir Imamović uređuje i vodi emisiju Sevdah Changes.
Namijenjena historiji, estetici i razvoju sevdaha, emisija u ovoj sedmici doživljava svoje 400 izdanje! U proteklih osam godina emitiranja emisija je okupila oko sebe veliki broj slušalaca zainteresiranih ne samo za sevdah i razvoj sevdalinke, nego i za druge muzičke žanrove iz cijelog svijeta. Praveći paralelu sa historijom vlastitog žanra, Damirova emisija fokusira se na one interesantne momente u razvoju muzike iz kojih današnji sevdah i svi mi koji ga volimo možemo naučiti mnogo. 
 
Slušali smo tako u emisiji snimke danas gotovo potpuno nepoznatih sazlija, zatim zvijezde nekadašnjeg Radio Sarajeva, pravili preglede diskografije sevdaha, upoznali se sa sevdahom snimanim u Americi prije Drugog svjetskog rata, pratili neke od savremenih trendova. Pored toga, emisija je ljubiteljima sevdaha otvarala i svijet grčke rembetike, turske muzičke tradicije, portugalskog fadoa, iranske, indijske i pakistanske tradicije.
 
Ovaj važni jubilej Damir proslavlja kolažnom emisijom sa nekima od njemu najdražih sevdalijskih izvedbi!

Možete je slušati u ponedjeljak 23. maja u 22 sata, te reprizno u četvrtak u 23 sata.
 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije