RBMA Radio Show - Gilles Peterson

Radiosarajevo.ba
RBMA Radio Show - Gilles Peterson
RBMA Radio Show / Gilles Peterson
U večerašnjem RBMA Radio show-u slušate fireside chat sa Gilles Petersonom.

Gilles Peterson, pravog imena Gilles Jerome Moehrle, je DJ, producent, radio urednik, promoter i izdavač iz Velike Britanije.  Sa preko 30 godina iskustva, spada među najznačajnije selektore današnjice. Svoju karijeru počeo u Londonu, prvo kao DJ, a vrlo brzo je sa par prijatelja napravio odašiljač i krenuo sa piratskim radijom, na kojem su emitovali svoj radio show. Ubrzo je skrenuo pažnju na sebe, pa su ga počeli zvati da nastupa širom Londona, a već sa 18-19 godina starosti vrbovan je od strane BBC Radio London da sa te stanice emituje svojradio show.

Jedna stvar je krenula za drugom, pa vrlo brzo osniva i svoj prvi label "BGP Records", a godinu dana kasnije i "Acid Jazz", a zatim i "Talkin Loud". Iako je imao tek 20ak godina istančani ukus i sjajne konekcije dovele su do toga da je odgovoran za pronalazak i lansiranje karijera kao što su Jamiroquai, Erykah Badu, Roni Size,Brand New Havies, New Disciples, Omar, Incognito,Snowboy, itd...

Pored radio showa "Worldwide" koji se emituje na BBCradiju, također uspješno vodi i festival pod istim imenom, kao i godišnju nagradu "Worldwide Awards". Izdavačka kuća koju danas vodi "Brownswood Recordings", odgovorna je za lansiranje imena kao što su – Ben Westbeech, Soil & Pimp Sessions, Jose James,Ghostpoet, itd.

U večerasnjoj emisiji od 60 minuta imat ćete priliku čuti od samog Gillesa kako je počela njegova karijera, kako je napravio prvu radio stanicu, prvu izdavačku kuću, kako je gradio svoje ime i reputaciju, sve popraćeno sa njegovom muzičkom selekcijom različitih žanrova.

Tune in - Od 19 do 20h - Radio Sarajevo / 90.2MHz

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije