RBMA Radio Show - Fatima Al Qadiri

Radiosarajevo.ba
RBMA Radio Show - Fatima Al Qadiri
U večerašnjem RBMA Radio show-u slušate fireside chat sa Fatimom Al Qadiri.

Fatima Al Qadiri, producent i DJ, rođena je u Dakaru (Senegal), ali je vrlo brzo preselila u Kairo, Egipat. Tamo će ostati do kraja srednje škole, kad seli u New York da studira jezike. Preselivši u SAD sa 18 godina, počela je praviti muziku i dolaziti u dodir sa različitim umjetnicima i muzičkim studijima.

U 2010. godini, Fatima producira mini mix "Muslim Trance" pod drugim pseudonimom - Ayshay, kojim skreće pažnju na sebe, kako publike tako i struke i kolega sa scene. U sljedećih par godina slijede izdanja jedno za drugim, za izdavačke kuće - Fade to Mind, UNO and Tri Angle.

Godine 2013. sa još 8 umjetnika osniva art kolektiv GCC, sa kojima će izlagati širom planete, a od značajnijih izložbi izdvajaju se - MoMA, Fridericianum, Sharjah Art Foundation i Whitney Museum of American Art.

Godine 2014. potpisuje za Hyperdub, pod čijom etiketom izdaje svoj prvi album "Asiatisch", a 6. Marta 2016. izdaje i drugi album "Brute", za istu izdavačku kuću.

Iste godine sa par prijatelja osniva i grupu "Future Brown". Njihov istoimeni album prvijenac je izašao iste godine za Warp Records.

U večerašnjih 60 minuta slušate od same Fatime njenu životnu priču - odrastanje u Senegalu i Egiptu, kako su joj roditelji bili pokret otpora, kako su joj oca odvele iračke snage, kako je preselila u New York, počela karijeru, itd.

Tune in - Od 19 do 20h - Radio Sarajevo / 90.2MHz

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije