Radiohead weekend na RSA

Radiosarajevo.ba
Radiohead weekend na RSA

Radiohead je sigurno jedan od najpopularnijih britanskih bendova novijeg vremena. Odlikuje se i vjernom bazom fanova koji u rekordnom roku pokupuju karte za koncerte, i gledaju bend više puta, a nije im teško radi toga otputovati i na drugi kontinent. 

Radiohead priča počinje 1985. godine, a do danas rubrika "bivši članovi" stoji prazna, što je rijetkost za bend koji svira već 27 godina. Dakle članovi Radioheada su Thom Yorke (vokal, gitara, klavir), Johnny Greenwood (gitara, klavijature), Colin Greenwood (bas) - Johnnyjev stariji brat), Ed O'Brien (gitara, prateći voklai) i Phil Selway (bubnjevi, prekusije). Bend je u početku bilo moguće svrstati u alternativni rock, što je bio žanr popularan 90-ih, a njegov dio bio je i grunge muzika s kojom je koketirao i Radiohead.

Prvi album Pablo Honey imao je uspješne singlove poput Creep (i danas jedna od najpopularnijih Radiohead pjesama), Anyone can play guitar, te Stop whispering. The Bends, naredni album, učvrćava ih na poziciji kvalitetnog ali i komercijalno uspješnog benda, uz manje agresivan zvuk od prethodnika.

S trećim albumom dostižu svjetsku slavu, ako je već do tada nisu imali. OK Computer mnogi smatraju jednim od najboljih albuma 90-ih uopšte. Himne modernog otuđenog čovjeka, Paranoid Android, Karma Police i No Surprises, krasile su ovaj album, koji donosi složenije aranžmane i nove zvučne slike. Od tog albuma producent im je Nigel Godrich, koji se smatra i 6. članom benda.

No prava promjena u zvuku dolazi sa albumima Kid A i Amnesiac, što je uvijek rizičan potez za fanove navikle na određeni zvuk benda. Prelaz na elektroniku, pa i elemente klasike i jazza, ne samo da nije razočarao fanove već ih i više približio bendu, koji iz ploče u ploču evoluira. Iako Kid A nije imao zvaničnog singla niti videospotove u promotivne svrhe, album dolazi na prvo mjesto najprodavanijih u Americi. Pjesma Everything in it's right place je djelomično dobila vizualizaciju kroz film Vanilla Sky sa Tom Cruiesom i Cameron Diaz, u kojem ima značajno mjesto.

Hail To The Thief album im izlazi 2003. godine i ne smatra se njihovim najboljim djelom, no bez obzira na to Radiohead po peti put zaredom dobija nominaciju za Grammy nagradu u kategoriji "najbolji album alternativne muzike", te biva prvi na top listi u Britaniji, a treći u Americi.

Nešto duži period (4 godine) smo čekali na novi Radiohead album In Rainbows, koji su izdali za vlastiti račun (do tada bili pod velikom krovnom izdavačkom kućom EMI). I tada su Radiohead napravili presedan - album je pušten za download sa njihove oficijelne stranice, a fanovi su ga plaćali po slobodnoj volji! Prema nekim izvorima, skinuto je ukupno 1,2 miliona primjeraka albuma, a od toga jedna trećina nije platila ništa, dok je većina platila prosječnu cijenu CD-a. Krajem 2007. izdano je i fizičko izdanje albuma, te je došao na prvo mjesto britanske liste najprodavanijih.

Nakon nove 4 godine pauze slijedi King of Limbs, koji opet donosi nove momente u Radiohead zvuku. Neke pjesme su ritmičnije od njihovih prijašnjih radova, a primjetno je i korištenje semplova. Osim toga, album sadrži samo 8 pjesama i po tome je najkraći u njihovoj diskografiji. Isti album odsviran je i uživo za popularni video serijal From The Basement, pod palicom Nigel Godricha, u kojem on želi postići neposrednost i kvalitetu živog nastupa, upućenog samo za (jednog) gledaoca.

Radiohead je u svojoj karijeri prodao više od 30 miliona albuma, dakle više nego mnogi komercijalni bendovi.

 Uživajte ovog vikenda uz Radiohead!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije