Radio Italia: Fare la scarpetta, Enna i peperoni

0
Radiosarajevo.ba
Radio Italia: Fare la scarpetta, Enna i peperoni
Facebook / Dvorac u Enni, Sicilija

Emisija Radio Italia emitira se u suradnji s Ambasadom Republike Italije u Bosni i Hercegovini u tri sedmična termina: srijedom u 12,10 i 17,00 i subotom u 16,00 sati.

S obzirom da smo u decembru, sa sivim i hladnim danima oko nas, probaćemo ih malo osunčati i razvedriti našom šetnjom po Italiji, i to po Siciliji, uvijek sunčanoj i toploj. Slušaćemo neke stare, nostalgične talijanske pjesme, ali uvijek dobre.

Ako ste se ikada vozili po Siciliji, morali ste ga negdje u sredini ovog ostrva primjetiti njegov najvisočiji grad pod imenom Enna. Već u antičko doba Ennu su zvali pupak Sicilije. Grad je ovo ime dobio ne samo zbog svog centralnog položaja, već i zbog položaja na naizgled neosvojivom grebenu. Demetrino svetište postalo je središte kulturnog i vjerskog života grada. Enna je izgubila mnogo od svog drevnog sjaja; ali uprkos tome i dalje zna kako privući svoje posjetitelje svojim šarmom, jednim od najvećih zamkova na Siciliji i svojom prekrasnom katedralom.

Vanjskopolitička inicijativa BH obilježila 20 godina djelovanja

Vanjskopolitička inicijativa BH obilježila 20 godina djelovanja

Nastavljamo i sa zanimljivostima o talijanskoj hrani.  Italijani generalno ne jedu hljeb prije ni u toku obroka. On se u restoranima donosi na kraju obroka, za "brisanje" ostatka sosa u tanjiru. Ova tradicija je na italijanskom jeziku poznata kao “Fare la scarpetta”. Antipasti su često prvi dio obroka, što na italijanskom doslovno znači “prije obroka”. Antipasto tanjiri se prave od raznih hladnih jela: narezanog mesa, maslina, gljiva, povrća u ulju i nekoliko sireva. A čuvena "pepperoni pizza" nije uopšte italijanska, već više američki fazon. Nema veze sa paprikama (što peperoni i znači na italijanskom), već je u pitanju salama ili bolje reći vrsta sudžuke. Doduše jeste začinjena. Italijanska pizza je vrlo jednostavna, i ne poznaje moderne dodatke poput lososa, ananasa, piletine, i sl. Italijane najčešće koriste samo mozzarelu, sos i bosiljak.

Šta se još krije u novoj emisiji saznaćete ako poslušate novo izdanje Radio Italia!

Na playlisti su ovaj put: Albano e Romina Power, Gianni Morandi, Il Volo, Adriano Celentano, Roberto Benigni, i Ornella Vanoni

Voditelj je Faruk Čaluk, a producent Dino Ćatović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije