Prince of Tennis, Korallreven, Zavoloka

Radiosarajevo.ba
Prince of Tennis, Korallreven, Zavoloka

U novoj emisiji 50minuta i ovoga puta nova muzika.Svježi zvuci očekuju nas i na tri neobična odredišta. Polazište nam je Češka, i njen centar Prag. Tamo žive i rade dva umjetnika koji zaista iz čistog zadovoljstva prave svoju muziku, jer je opcija 'radi novca' potpuno isključena. Njihov prvi LP može se bez ikakve zvanične naknade downlodovati sa interneta – potpuno legalno.

Oni su Prince of Tennis, a pomenuti debi album nosi naslov Urbi and Orbi.

Iza projekta stoje David Volenc i Jan Čechtický, nekada članovi poznatih čeških indie pop rock projekata s početka 90ih, Sebastians i Colorfactory, čija su prva izdanja neizbježnim radovima alternativne praške muzičke scene u godinama nakon pada željezne zavjese.

David Volenc i Jan Čechtický su dvadeset godina kasnije udružili snage u novoj muzičkoj avanturi. Fini je to i ugodni indie electro pop, i zapravo rezultat kombinacije entuzijazma i iskustva. Njegovi autori su u muzičkom poslu već dvije decenije, ali sa debi albumom svog novog zajedničkog projekta, Urbi and Orbi, zvuče veoma svježe i dopadljivo.

 

U nastavku 50minuta iz Češke idemo u Švedsku. Tamo nas očekuje opet jedan duo, i opet sa svojim debi studijskim albumom.

Oni su Korallreven, svoj prvi singl su izdali prije dvije godine, a tek sada su objavili i prvi album. Naslov mu je  An Album by Korallreven.

Inače, Korallreven su Marcus Joons i Daniel Tjäder, koji su u proteklom periodu izdali nekoliko singlova, dok nisu svoj izdavački dom pronašli u kanadskoj etiketi Acéphale, za koju su sredinom novembra objavili i debi album. Radi se tu od nekom electro dream pop zvuku, koji prijeti da nas u mašti odvuče na udaljene i usamljene sunčane plaže. Naime, na jednoj od takvih lijepih plaža sve je i počelo kada je u pitanju An Album by Korallreven. Mjesto događanja je južni pacifik i otok Samoa, gdje je prije nekoliko godina na nešto dužem odmoru bio Marcus Joons. Jednoga dana, izležavajući se ispod kokosova drveta, Marcus je odlutao u mislima u pop muziku svojih snova. Nešto kasnije, bacio se na posao i napravio album od Korallreven, koji kao da donosi hipnotizirajući efekt nekog lijenoga pacifičkog raja na zemlji...Zato jeAn Album by Korallreven više ugođaj no kolekcija pjesama...

 

U trećem dijelu ove emisije, nakon Češke i Švedske posljednja nam je stanica Ukrajina. Iz tamošnjeg Kijeva dolazi nam jedna mlada talentirana dama koja povezuje zvuk sa slikom, ton sa grafikom. Njena je muzika zanimljiva i eksperimentalna, i istovremeno promišljena jer je bazirana u određenim saznanjima.

Ime umjetnice je Kateryna Zavoloka, a ona je sound artist, eksperimentalni muzičar, improvizator, performer i grafički dizajner. Kateryna je do sada objavila više izdanja koja su nastala kao rezultat njenih zvučnih istraživanja. Posljednje u nizu je albumVedana, drugi dio u seriji njenih albuma posvećenih elementima zraka, vode, zemlje, i vatre.

Vedana predstavlja vodu. Iako u opisu ovoga izdanja stoji i to da Vedana percipira svijet kroz intuitivni doživljaj, Zavoloka je zvuke za ovaj album kreirala djelujući i iz jednog naučnog, analitičkog ugla. Nastojala je prevesti različita stanja vode u zvuk. Niske frekvencije je izrazila kao dubinu, a tradicionalne vokale kao površinu sonične vode. Album je rezultat dvogodišnjeg istraživanja, čiji su dio bili i rad u elektroakustičkom muzičkom studiju Muzičke akademije u Krakovu, te koncertni performansi u saradnji sa live interaktivnim vizualima umjetnice Laetitie Morais.

Zavoloka istražuje digitalne i analogne sinteze zvuka, ali i kombinira ih sa ukrajinskom tradicijskom muzikom koju naročito cijeni. Kaže da su joj narodni zvuci osobito dragi, i da voli da upoznaje ljude koji i dalje žive tradiciju. Vjeruje da su oni u stanju još uvijek čuti glas i vidjeti duh zemlje, te razumjeti harmoniju iznutra.

Zavoloka ovu ideju nastoji realizirati svojom muzikom.



 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije