Porcelain Raft, Grimes, Breton

Radiosarajevo.ba
Porcelain Raft, Grimes, Breton
U prvom dijelu nove emisije 50minuta (emituje se svake srijede u 22h, reprizno petkom u istom terminu) jedan autor kojeg smo već slušali u ovoj emisiji, kada je objavio svoj prvi EP. On nam dolazi iz Italije, Rima, a djeluje u Londonu. Pravi i snima muziku pod pseudonimom Porcelain Raft, a do sada je kao takav izdao nekoliko numera, pomenuti EP, te upravo i svoj debi studijski album. Naslov mu je Strange Weekend.

Ime ovoga tridesetsedmogodišnjeg umjetnika je Mauro Remiddi. On je novi autor nove verzije indie pop muzike, nastale na poluakustični – poluelektronički način u kućnoj radinosti. Porcelain Raft putuje kroz neki vlastiti spiritualni svemir, kontemplirajući o stvarima koje su izrazito nematerijalne prirode. Naslovi njegovih numera sa izdanja Strange Weekend, poput ''Drifting In And Out'', ''Shapeless & Gone'', ''Put Me To Sleep'', ''Unless You Speak From Your Heart'', otkrivaju se upravo u takvom kosmosu, boravištu duha koji misli, osjeća i uvijek se nada. Muzika takođe prati ovaj put i ove riječi - atmosferična, sanjiva, kao rasplinuta kroz prostor i vrijeme.

U nastavku 50minuta jedna iznimno posebna umjetnica koju smo takođe već slušali u ovoj emisiji, a nedavno najavili i izlazak njenog novog studijskog izdanja. Pseudonim joj je Grimes, a iza njega suvereno stoji mlada kanađanka Claire Boucher, čiji je projekt naročito audio vizuelno iskustvo, u kojem ona spaja sliku, ples, video i zvuk. Ovo posljednje je smjesa raznih uticaja, od popa, electra, IDM-a, industriala, glitcha do čega sve ne. Do sada je Grimes objavila tri izdanja – Geidi Primes (2010), Halfaxa (2010) i Darkbloom EP podijeljen sa D'Eon. Novi album, koji je upravo izašao, nosi naslov Visions, a donosi opet razne uticaje, dijelove naše muzičke prošlosti, ali i naznake budućnosti.
 
Možemo slobodno kazati da je Visions i pravi naslov za ono što Claire radi, jer ona je zaista neko ko ima viziju. Iako nije baš najbolja u artikuliranju iste riječima, ona to na veoma poseban način obavlja svojom muzikom i vizuelnim manifestacijama. Njen zvuk se doima kao mračan i tmuran, ali i plesan i dinamičan. Moćni elektronički aranžmani obavijaju nježni i gotovo dječiji vokal mlade Claire, u spoju koji se čini istovremeno i jeziv i sladak.
Sama Grimes svoj rad objašnjava kao jedino sredstvo kroz koje može u potpunosti da se izrazi, koje je ujedno eterični bijeg, ali i nasilni zagrljaj njenoga vlastitog iskustva. Veli i to da je ''kreativni proces potraga za ultimativnim senzualnim, mističnim i katarzičnim doživljajem i neka vrsta pogona za pročiščenje psihe.''

 

U trećem dijelu emisije 50minuta jedan multimedijalni projekat čiji smo album takođe očekivali s početkom ove godine.
Oni su Breton, veoma naročit tim mladih muzičara, filmaša i kreativaca, koji u širem okviru pod imenom BretonLABS vodi vrlo interesantne operacije audio-vizuelnih eksperimenata. Breton se čini kao svojevrsni projekt budućnosti koji upija mnogo od savremene kulture zahvaljujući njenim medijima, ali u procesu stvaranja to sklapa u jednu vrlo individualnu stvar, naročito u kontekstu zvuka. Do sada su BretonLABS načinili niz remixa, te kratkih filmova i video spotova, a kao Breton snimili i nekoliko numera, koje će biti objedinjene na njihovom debi albumu Other People's Problems, što će se pojaviti u 26. marta 2012 godine.
 
No, u međuvremenu oni su objavili jedan EP, kao svojevrsno intermezzo mini izdanje, koji se može i besplatno downloadovati sa njihove Facebook stranice. Naslov EP-ja je Blanket Rule.

 

 


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije