Novogodišnji koncert

Radiosarajevo.ba
Novogodišnji koncert

U posljednjem izdanju u 2011 godini emisije Art of Sound, koja se emituje svakoga petka u 20h,  slušamo nešto što se po već ustaljenom običaju širom svijeta sluša na samome početku Nove godine.

U pitanju je dio repertoara znamenitog Novogodišnjeg koncerta Bečke filharmonije, koji se još od 1939 godine odigrava jutrom svakoga 1. januara u glavnome gradu Austrije, u Velikoj dvorani, odnosno "Großer Saal" Bečke muzičke asocijacije, Wiener Musikverein.

No, prije 62 godine, kada je bečki novogodišnji koncert imao svoju premijeru, njegovo vrijeme izvođenja nije bilo na početku 1939, već na njenome samom kraju. Ovaj je koncert obilježio, naime, početak 1940, a izveden je 31og decembra prethodne godine.

Tada, pod dirigentskom palicom Clemensa Kraussa, na programu su bila isključivo djela Johanna Straussa II, za razliku od koncerata koji će uslijediti kasnije i koji će obuhvatiti i opus drugih članova Strauss familije, ali i kompozicije još nekih, uglavnom austrijskih, umjetnika. No, Strauss mlađi svakako je od svojih rođaka bio i ostao najpopularniji, ponajviše zbog njegovih poznatih djela kao što su Na lijepom plavom Dunavu, Priče iz Bečke šume, Pizzicato Polka, Šišmiš i tako dalje.

Emisija Art of Sound ovoga puta pokušat će gotovo u svakom pogledu biti nekom vrstom sjećanja na taj 31. decembar 1939 godine, zamalo datumom i svakako sadržajem.

Kao i 31. decembra 1939, program izgleda ovako:

 

Morgenblätter, Op. 279, Valcer

Annen-Polka, Op. 117

Čardaš iz opere Ritter Pázmán

Kaiser-Walzer, Op. 437

Leichtes Blut, Polka schnell, Op. 319

Ägyptischer Marsch, Op. 335

G'schichten aus dem Wienerwald, Valcer, Op. 325

Pizzicato-Polka

Perpetuum mobile, ein musikalischer Scherz, Op. 257

Uvertira za operetu Die Fledermaus

 

Emisija Art of Sound želi vam sretnu i lijepu 2012 godinu, neka vam donese mira, dobra, mnogo ljubavi i radosti


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije