Kate Bush weekend na Radio Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Kate Bush weekend na Radio Sarajevu

Kate Bush (rođ. 1958.) engleska je pjevačica, kantautorica i muzička producentica. Zbog svog eklektičnog muzičkog stila i nekonvencionalnog vokalnog izraza, postala je jedna od najuspješnijih britanskih solo izvođačica u proteklih 35 godina.

Na preporuku Davida Gilmoura iz benda Pink Floyd, sa 16 godina sklapa ugovor s diskografskom kućom EMI. Godine 1978, kada je imala tek 19 godina, svojim debitantskim singlom Wuthering Heights četiri sedmice bila je na prvom mjestu britanske top liste singlova, postavši prva kantautorica s vlastitom pjesmom na prvom mjestu u Velikoj Britaniji. Iste godine bila je također i najfotografiranija žena u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Nakon koncertne turneje 1979. godine, do sada jedine turneje u njenoj karijeri, 1980. je objavila album Never for Ever, kojim postaje prva britanska solo izvođačica na prvom mjestu britanske top liste albuma i prva pjevačica ikada s novim ulaskom na top listu na prvom mjestu. 1987. godine osvojila je BRIT Award kao najbolja britanska solo izvođačica. Objavila je deset albuma, od kojih su tri postigla prvo mjesto na britanskoj top listi albuma, te je singlovima Wuthering Heights, Running Up That Hill, King of the Mountain, Babooshka, The Man with the Child in His Eyes i Don't Give Up, bila među prvih deset na britanskoj top listi singlova.

Godine 2002. njen autorski talent priznat je nagradom Ivor Novelo za izvanredan doprinos britanskoj muzici. Godine 2005. objavila je album Aerial, njen prvi album nakon 12 godina, kojim je bila nominirana za BRIT awards za najbolji album i za najboljeg solo ženskog izvođača. Šest godina kasnije izdaje i albume Director's Cut i 50 Words for Snow za vlastitu izdavačku kuću Fish People. Bila je u konkurenciji za Grammy nagradu 2012, ali je nije osvojila zbog pjevačice Adele koja je te godine pokupila sve što se moglo osvojiti. Tokom karijere bila je nominirana za tri nagrade Grammy

Nedavno je objavila datume svoje druge turneje u karijeri, koja će početi s 22 koncerta u Londonu u augustu i septembru ove godine. Ovi koncerti su rasprodani u rekordnom roku – sve ulaznice su planule za 15 minuta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije