Hypnosoft, Todd Terje, Matthew Dear

Radiosarajevo.ba
Hypnosoft, Todd Terje, Matthew Dear
I u ovom izdanju emisiju 50minuta, koja se emituje svake srijede u 22h i reprizno petkom u istom terminu, se uz muziku malo opuštamo, malo zabavljamo, i jednostavno uživamo.
 
Počinjemo vrlo laganim tonovima, takvim da su u stanju čovjeka i da hipnotišu. Naime, projekat koji ćemo predstaviti upravo je fokusiran na neke specifične zvuke, subsonične, ekstrasenzorne, infrazvuke, metazvuke i podsvjesnu hipnozu.
 
Naziv projekta je Hypnosoft, i veliku pažnju pridaje zvuku i njegovu uticaju na čovjeka. Hypnosoft nam donosi tri numere objedinjene naslovom v2.0.
 
Hipnoza ili ne, radi se o mirnom i vrlo relaksirajućem soničnom ambijentu. Za sve ostale dodatke istome možete se jednostavno obratiti vlastitoj mašti, ili posjetiti stranicu www.hypnosoft.tk.

 

Nakon opuštanja uz Hypnosoft i zvuke iz svemira, kako ih je neko nazvao, idemo možda istim prostorom ali malo življim tempom. Ono što ćemo slušati u nastavku možda i jeste dijelom space disco, ali tu je i pomalo funka, electra i melodičnog zvuka sa analognih sintesajzera.
 
Čovjek koji sve to kombinuje zove se Todd Terje, odnosno Terje Olsen. Dolazi iz Norveške, baziran je u Oslu, i izdaje za etiketu Smalltown records, diskografski dom umjetnika kao što su Bjørn Torske, Annie, Mungolian Jetset, Lindstrøm i drugih.
 
Nakon nekoliko singlova i EP-jeva, upravo je Todd Terje, na samome početku 2012, objavio novi EP pod naslovom It's The Arps.
Radi se o izdanju čije su numere načinjene na vintage ARP2600 analognom sintesajzeru, koji neki smatraju jednim od najfinijih u porodici ovih uređaja.
 
Todd Terje, nekadašnji student astrofizike i čovjek koji je zamalo krenuo putem profesionalnog pijanizma, načinio je EP po uzoru na prošlost, ali po mjeri sadašnjosti. Obilježavaju ga privlačni ritmovi, melodične linije na vintage analognim sintesajzerima, te sanjivi prizvuk u dinamičnom okruženju.

Nakon Todd Terjea nastavljamo i dalje u elektroničkom ozračju, samo još dodajemo vokale. Slušamo autora koji se zove Matthew Dear. On je producent, DJ, remikser i suosnivač jedne etikete upravo posvećene elektroničkom zvuku, kuće Gostly International. Do sada je izdao četiri studijska albuma, od kojih je posljednji bio Black City, ujedno njegov treći album za pomenuti label.

Matthew Dear sada ima novi EP, koji je izašao upravo u mjesecu januaru nove godine. Naslov mu je Headcage.
 
EP Headcage stoji kao najava LP ju koji će uskoro uslijediti, nasljedniku studijskog albuma Black City iz 2010 godine. Ovaj je album bio kulminacija godina vrijednog rada i eksperimentiranja, jedan mračan zvučni svijet opisan kao imaginarni metropolis očajnih slučajeva, izgubljenih duša, i nemoralnih motiva - spomenik sjenovitoj strani urbanog života koja se budi vrišteći usred noći.

No, novi EP Matthew Deara, Headcage, nastavlja zapravo tamo gdje je stao prošlogodišnji, Slowdance, i donosi opet ćudljivi svijet Matthew Deara, koji je istovremeno apsolutno romantičan, atmosferičan i melankoličan...

 


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije