Hildur Guðnadóttir, Lay Low

Radiosarajevo.ba
Hildur Guðnadóttir, Lay Low
U večerašnjem druženju sa zvukom idemo na Island, a povest će nas tamo dvije mlade i talentirane umjetnice.

U prvom dijelu emisije biće to čelistica i kompozitorka koja pravi veoma lijepu, promišljenu ali kontemplativnu muziku. Njeno je ime Hildur Guðnadóttir, a do sada je izdala dva studijska albuma i upravo ovih dana jedno live izdanje.

Mi ćemo u ovom emisiji poslušati njen drugi album iz 2009 godine, pod naslovom Without Sinking.

Hildur je inače klasično obrazovana čelistica i kompozitorka, koja je ušla i u svijet koji zapravo ne pripada klasičnoj muzici. Sarađivala je sa zemljacima múm, išla na turneju sa Animal Collective, a odskora je saradnica i David Sylviana.

Svoj prvi album Hildur je izdala 2006 godine. Nosio je naslov Mount A, i na njemu je umjetnica nastojala najveći dio posla obaviti sama. Osim što je komponovala sve numere, izvela ih je svirajući čelo, violu, klavir, zitru, vibrafon i perkusije gamelan orkestra. Naredni album Hildur Guðnadóttir objavljen je 2009 godine, pod imenom Without Sinking, koji je realizirala u saradnji sa kolegom sa Islanda Jóhann Jóhannssonom.

Što se samostalnog rada tiče, Hildur piše muziku za teatar, plesne preformanse i film, za kamerne orkestre, razne instrumente, glas i elektroniku. Voli da istražuje prirodu i kretanje zvuka, te često svoje eksperimente prevodi u zvučne i vizuelne instalacije.

Najnovija zvučna produkcija Hildur je jedno neobično live izdanje Leyfðu Ljósinu  (Allow the light) koje je načinjeno u januaru ove godine u Music Research Centre York univerziteta. Album je u cjelosti snimljen uživo, da bi se zadržala odanost vremenu i prostoru kao elementima vitalnim u kretanju zvuka.

Drugi dio emisije 50minuta ostavlja nas na Islandu, ali uz mnogo drugačiji zvuk.

Dama koju ćemo slušati se zove Lovísa Elísabet Sigrúnardóttir, no mnogo poznatija pseudonimom Lay Low. Njena je muzika kombinacija tradicije Islanda, ali i mnogo šire rasprostranjenih žanrova kao što je blues ili trip hop. Radi se o veoma privlačnom zvuku u kojem Lay Low šarmantno eksperimentira sa ovim raznolikim zvučnim materijalom.

Lay Low je do sada objavila tri studijska albuma, dok je čevrti na putu i njegov izlazak očekujemo ove jeseni, a najavljuje ga singl The Backbone. Mi ćemo u ovom izdanju emisije 50minuta poslušati treći, za sada posljednji album Lay Low, objavljen na Islandu u oktobru 2011 godine. Zove se Brostinn Strengur, ili Broken String.

Lovísa je porijeklom sa Islanda, ali je rođena u Londonu. Njena je majka islanđanka, ali otac sa Šri Lanke, pa je ovaj neobični porodični i životni ambijent svakako uticao i na njenu muziku. Lay Low počela svoj muzički put isprva uz klavir i bas gitaru, potom sintesajzere, da bi se zatim glasom pronašla u blues folku.

Svoj debi album Please Don't Hate Me objavila je 2006 godine, i za njega na Islandu dobila čak tri muzičke nagrade. Za svoj naredni studijski uradak iz 2008 godine, album Farewell Good Night's Sleep, tražila je inspiraciju u islandskoj prirodi, kroz putovanja u udaljena i gotovo izolirana mjesta na Islandu. Možda je to bio i korak ka onome što je načinila na svome trećem albumu, Brostinn Strengur, gdje Lovísa pjeva u cjelosti na islandskom, i to stihove islandske ženske poezije kroz proteklih 150 godina.



 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije