Henry Purcell: Dido and Aeneas

Radiosarajevo.ba
Henry Purcell: Dido and Aeneas

Nova emisija Art of Sound (emituje se svakoga petka u 20h) donosi djelo jednog od velikih engleskih kompozitora, iz perioda muzičkog baroka. On se zvao Henry Purcell (1659-1695), i među umjetnicima koji su porijekom iz Engleske stoji na posebnom mjestu.

Purcell je bio orguljaš i kompozitor koji je za veoma kratkog života napisao veliki broj djela, među kojima su duhovne kompozicije i ode, instrumentalni radovi i muzičko-scenske partiture. Posljednje su gotovo sve bile drame, tragedije ili komedije, sa muzičkim tačkama. Sve, osim jedne partiture koja je bila predloškom za pravu operu, čiji nastanak predstavlja veoma važnu tačku u historiji engleske muzike. Nerijetko se to djelo pominje i kao prva prava engleska opera, uz Venus i Adonis John Blowa.

 

Naslov ovoga djela je Dido and Aeneas (Didona i Enej) (1688-1690) i vrsta je kamerne opere koju je autor izvorno načinio za jedan djevojački internat. Omanjeg je opsega i konstruirana iz prologa i tri čina. Prema libretu irskog poete Nahum Tatea (1652-1715), a oslonjena na priču iz četvrte knjige Vergilijeva epa Eneida (29.-19. god.p.n.e.) opera pripovijeda o velikoj ljubavi između Didone, kraljice Kartage i trojanskog junaka Eneja, na koncu osujećene nesretnim uplitanjem sila zla. Posljednji čin završava znamenitom i potresnom Didoninom tužaljkom ''When I am laid in Earth'' sa stihovima koji glavnu junakinju odvode u smrt:

When I am laid, am laid in earth, may my wrongs create

No trouble, no trouble in thy breast;

Remember me, remember me, but ah! forget my fate

Remember me, but ah! forget my fate

 

Operu zaključuje hor, koji je u ovome djelu u ulozi komentatora dramske radnje, kao što je to nekada bilo u starogrčkoj tragediji. To je, uz ambijent tematike, još jedna značajna veza djela sa dalekom prošlošću.

U večerašnjoj emisiji Art of Sound slušamo operu Dido and Aeneas u izvođenju vokalnog i instrumentalnog ansambla Le Concert D'Astrée, francuske dirigentice i čembalistice Emmanuelle Haïm. Solisti su Susan Graham (Didona), Ian Bostridge (Enej), Camilla Tilling (Belinda), Cécile de Boever (druga žena), Felicity Palmer (čarobnica), david Daniels (duh) te Paul Agnew (mornar).

Ovo je samo jedna u nizu mnogih i različitih interpretacija ove opere.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije