Gustav Holst

Radiosarajevo.ba
Gustav Holst

U novom izdanju emisije Art of Sound (emituje se svakoga petka u 20h) slušamo jednog od značajnijih engleskih kompozitora novijeg doba.

Njegovo je ime Gustav Holst (1874-1934), a vjerovatno najznamenitije djelo koje je komponovao, među svojih gotovo dvije stotine radova, zasigurno je The Planets, orkestralna suita od sedam stavaka nastala između 1914 i 1916 godine.

Osim što su od muzičkog značaja, Planeti imaju i izvjesnu konceptualnu pozadinu, koja je rezultat kompozitorova zanimanja za astrologiju. Naime, svaki stavak suite svojim karakterom trebao bi biti odraz emocija i ideja koje se vezuju za uticaj planeta na ljudsku psihu. Među Holstovim planetima zato nema Zemlje, jer se u ona u astrološkoj praksi ne razmatra. Godine 1930 su astronomi otkrili i Pluton, kao devetu planetu, no Holst nije imao interesa za komponovanje stavka koji bi pratio novo otkriće. Ipak, 2006 godine, usljed zvaničnog redefiniranja termina ''planet'' od strane astronoma, Pluton je uz svoj opis dobio i pridjev ''patuljasti'', te je tako Holstovo djelo ostalo cjelovitom prezentacijom svih planeta Sunčeva sistema, osim Zemlje.

 

U muzičkom smislu, The Planets je djelo neobično lijepe orkestracije, u kojoj se ogleda uticaj nekih važnih kompozitora toga vremena koji su upravo posebno bili posvećeni boji, poput Arnolda Schönberga.

Ovoga puta, emisija Art of Sound donosi The Planets, Op.32, orkestralnu suitu sa svojih sedam stavaka:

I.   Mars, the Bringer of War

II.  Venus, the Bringer of Peace

III. Mercury, the Winged Messenger

IV. Jupiter, the Bringer of Jollity

V.  Saturn, the Bringer of Old Age

VI. Uranus, the Magician

VII. Neptune, the Mystic

 

The Planets izvodi London Symphony Orchestra.



 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije