Gastro emisija u programu Radija Sarajevo: Savjeti za pripremu ukusne zimnice

Radiosarajevo.ba
Gastro emisija u programu Radija Sarajevo: Savjeti za pripremu ukusne zimnice

Srijeda je dan rezerviran za emisiju o gastronomiji na valovima Radija Sarajevo, u terminu od 12:05 sati - odmah nakon flash vijesti.

Podsjećanja radi, u prvoj emisiji slušatelje smo savjetovali super receptima Morena Debartolija, ali i otkrili tajnu šta bi to svaka domaćica trebala imati u svojoj kuhinji. Prošla emisija bila je rezervirana za slatke delicije, koje nam je predstavio slastičar Damir Rožajac.

S obzirom na to da će nam zima ubrzo pokucati na vrata i da je na pijace već uveliko stiglo sezonsko povrće, a sve domaćice požurile po svoje najdraže namirnice, današnju emisiju smo posvetili pripremi zimnice. 

Šta je sve potrebno uraditi prije samog spremanja zimnice, kakvo povrće treba birati... samo su neka od pitanja na koja je danas odgovorio kuhar iz sarajevskog restorana Staklo Mirsad Dedić.

"Za pripremnu jedne zimnice potrebne su nam sve namirnice od kojih hoćemo da pravimo zimnicu. Većinom se radi o paprikama punjenim kupusom, kiselim kupusom i ostalim salatama karaktetističnim za ovo doba. Ja bih preporučio najjednostavniju pripremu salate za zimnicu, a to su paprike punjene kupusom, koje za nekoliko sati mogu biti gotove. 

Tako pripremljene paprike bogate su svim vitaminima i mineralima koji su nam potrebni za ovo doba godine, a prodavač će nam preporučiti koje su najbolje paprike za takvu vrstu spremanja", kazao je kuhar Mirsad.

Paprike nakon kupovine, najprije treba dobro oprati, "izbušiti", posoliti, te ih ostaviti 15-ak minuta na tamnom mjestu, da omeknu. Nakon toga potrebno je očistiti glavice svježeg kupusa, izribati ih, začiniti (sol, biber i esencija), a nakon toga izmiješati. Paprike se nakon toga pune začinjenim kupusom i redaju se u teglu, tako da dno paprike bude okrenuto prema dole.

Kuhar je također istaknuo da je potrebno oko 15-ak dana da paprike nadođu i da se tek tada mogu jesti. U tom periodu trrebaju biti u tamnom i hladnom mjestu, bez svijetlosti, kako bi zimnica što duže trajala. 


Emisiju uređuje i vodi Amina Bijelonja.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije