Felix Mendelssohn

Radiosarajevo.ba
Felix Mendelssohn

U novom izdanju emisije Art of Sound slušamo još jednog značajnog kompozitora romantičarskog perioda u muzici.

On se zvao Felix Bartholdy Mendelssohn (1809-1847), i bio je kompozitor, pijanist, orguljaš i dirigent. Osim iznimna opusa ovoga umjetnika, veoma su značajna bila i njegova nastojanja da oživi interes za muziku Johanna Sebastiana Bacha. Mendelssohn je komponovao simfonije, koncerte, oratorije, klavirska djela i kamernu muziku.

Večeras ćemo poslušati dva Mendelssohnova važna djela. Prvo će biti Peta simfonija, Op.107, poznata kao Reformacijska, koju je on komponovao 1830 godine u čast 300. godišnjice Augsburške konfesije, koja se smatra ključnim dokumentom Luteranstva. Njeno predstavljanje bilo je značajnim događajem za Protestantsku Reformaciju.

Simfonija br.5 je objavljena tek 21 godinu nakon smrti kompozitora, 1868.

 

Nakon Reformacijske simfonije Felixa Mendelssohna, poslušat ćemo i njegovo posljednje veliko orkestralno djelo, Violinski koncert, Op.64 u e-molu. Radi se o iznimno poznatom radu koji je postao dio violinskih repertoara širom svijeta. Koncert je imao svoju premijeru 1845 godine.

 

Simfoniju i koncert izvodi Philarmonia Slavonika, pod dirigentskom palicom Alberta Lizzia. Solistkinja na violini je Helena Spitkova.


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije